Elvedin Ćatić iz sanskog sela Husimovci, ponosni je vlasnik fiata 126 ili popularne peglice, a njegov maleni četvorotočkaš plijeni pažnju na ulicama Sanskog Mosta, ali i drugim mjestima gdje se pojavi. Ćatić kaže kako je automobil kupio prije izvjesnog vremena u Modriči, od tamošnjeg vlasnika u čijoj garaži je ležao duže od 12 godina.

“Moram reći kako sam ranije posjedovao i vozio peglicu, a kod kuće imam jedan izraubovani primjerak koji mi sada dobro dođe kada se radi o dijelovima. Želja mi je bila do dođem do peglice u dobrom stanju i na kraju sam, igrom slučaja, uspio u tome. Mislim da je njen raniji vlasnik bio iz Gradiške, ali automobil nije dugo vožen pa sam ga morao malo restaurirati i uložiti u njega”, kaže Ćatić. Dodaje kako ga ljudi često zaustavljaju i interesuju se za njegovog ljubimca, kod starijih izaziva nostalgiju, a kod mlađih čuđenje jer nikada nisu vidjeli takav automobil. Legendarna peglica nekada je bila automobilska ikona, posebno na istočnoevropskim cestama, ali je danas prava rijetkost vidjeti ovakav automobil čija je proizvodnja davno prestala.

Ćatić kaže kako se radi o pouzdanom vozilu, a zbog zapremine i snage motora veoma je ekonomičan i štedljiv, posebno u današnjim uslovima kada cijene goriva često variraju. Istina, problem mu je unutrašnji prostor, pa visoki vozači, kao što je Ćatić, imaju poteškoće s ulaskom, a sjedište se u automobilu maksimalno mora pomjeriti unatrag. Inače fiat 126 je automobil koji je nastao u fabrici Fiat u Torinu, a proizvodio se u Italiji od 1972. do 1980. godine, ali i u Poljskoj od 6. juna 1973. do 22. septembra 2000. godine, a u toj zemlji je posebno stekao veliku popularnost koja se potom proširila i na druge zemlje tadašnjeg Istočnog bloka.

Iako je 1980. godine proizvodnja prestala u Italiji, u Poljskoj je nastavljena sve do 2000. godine, a treba istaći kako se fiat 126 takođe proizvodio i u fabrici Zastava u Kragujevcu, pod nazivom zastava 126. Iako je imao dobar marketing, automobil nikada nije doživio popularnost svog prethodnika fiata 500, koji je u pravom smislu bio prihvaćen kao narodni auto. Procenjuje se da je ukupno proizvedeno oko 1,3 miliona vozila u Italiji, 3,3 miliona u Poljskoj i nepoznat broj vozila u Jugoslaviji.

U Poljskoj je popularan naziv za ovaj auto bio maluh, što znači mališan, u Slovenji je bio poznat kao bolha ili buha, a u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu kao bambino. Zbog izgleda na području bivše Jugoslavije za ovaj model fiata često je koristio i naziv tetrapak.