Bivši međunarodni glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Jonathan Conricus je komentarisao žestok napad palestinske militantne grupe Hamas na Izrael.

Napali su iz zraka, sa mora i sa kopna. Ubili su civile, uzeli taoce i primorali stanovništvo da ne izlazi iz domova, bojeći se za svoje živote. Dan kada je počeo napad počeo je paljenjem sirena za upozorenje na zračni napad. Napad je nekoliko sati poslije postao jedan od najstrašnijih napada u 75 godina postojanja Izraela.

Hamas, koji kontroliše gusto naseljeni Pojas Gaze, do sumraka je ubio stotine ljude i ranio također stotine ljudi. Teroristički napadi nisu nepoznanica za Izrael, ali je jučerašnji napad bez presedana. Bez presedana je ne samo zbog izostanka upozorenja.

Izraelska vojska je bila zatečena, uprkos tome što je ova vojska jedna od najimpresivnijih vojski na svijetu. Osim toga, Izrael ima vrhunsku obavještajnu agenciju. Zbog toga je mnogo pitanja za vlasti ove države. Kako je jedna militantna grupa iz jedne od najsiromašnijih enklava na svijetu uspjela pokrenuti tako razoran napad?

“Cijeli sistem je zakazao. To nije samo jedna komponenta. Cijela odbrambena arhitektura očigledno nije uspjela pružiti potrebnu odbranu za izraelske civile. Ovo je Pearl Harbor trenutak. To će biti stvarnost nakon ovog danas”, konstatovao je bivši međunarodni glasnogovornik IDF-a Jonathan Conricus.

U IDF-u su više puta izbjegavali odgovoriti na pitanje o tome da li jučerašnji događaji predstavljaju neuspjeh. Glasnogovornik vojske Richard Hecht je za CNN izjavio da je Izrael posvećen borbi i zaštiti civila.

“Očigledno neadekvatno zaštićeni”

Slučajno ili ne, napad se desio na 50. godišnjicu jednog nepredviđenog sukoba, kada je koalicija arapskih država pokrenula iznenadni napad na Izrael, i to na Jom Kipur kao najveći jevrejski blagdan.

Otkako se Izrael povukao iz Gaze 2005., potrošio je milijarde dolara na zaštitu od napada. Do sada je odbijen skoro svaki oružani napad iz Gaze, što je spriječilo Hamas da pokuša preći na izraelski teritorij. Kako bi zaustavio raketne napade, Izrael je koristio “Gvozdenu kupolu” – učinkovit sistem raketne odbrane, razvijen uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Osim toga, Izrael je potrošio stotine miliona dolara za uspostavljanje pametnog graničnog sistema. Izraelski zvaničnici će skoro sigurno razmotriti gdje su ti sistemi zakazali. Vlasti Izraela su objavile da je Hamas ispalio 2.200 raketa, ali nisu objavile koliko je tih raketa presretnuto. Uvjeravaju da je granična odbrana odradila svoj posao.

Bivši pregovarač Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (State Department) Aaron David Miller je za CNN kazao da je očigledno da izraelske zajednice u blizini Gaze nisu adekvatno zaštićene.

“Jednostavno mislim da Izraelci to nisu uvidjeli”, dodaje Miller.

Izrael je na napad odgovorio zračnim napadima na infrastrukturu Hamasa u Gazi, što je za posljedicu imalo stotine mrtvih i povrijeđenih. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je danas proglasio ratno stanje.