Nakon novogodišnjih praznika i nekoliko “gratis” dana kada se govori o odsustvu sa posla, građani se polako privikavaju na realnost i povratak na radna mjesta. Da se praznicima bliži kraj može se primijetiti i na graničnim prijelazima, a naročito na izlazu iz BiH.

Dok su se prije nekoliko dana bilježile gužve na ulazima u Bosnu i Hercegovinu, sada je situacija obrnuta. Brojni turisti, državljani BiH koji žive u dijaspori, vraćaju se kućama te se danas bilježi pojačan promet vozila na izlazima iz države.

To se naročito odnosi na sjever Bosne i Hercegovine i granične prijelaze na ovom području.

Pojačan je promet vozila i duge su kolone na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Bosanska Gradiška i Gradina. Na ostalim graničnim prijelazima putnička vozila za sada ne čekaju duže od 30 minuta.

Apeluje se na vozače da voze opreznije i da izbjegavaju rizična preticanja. Posjedovanje zimske opreme je zakonski obavezno.

Zbog Nove godine, do 3. januara 2024. godine do ponoći zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz BIHAMK-a.