Kompanija Violeta iz Gruda, jedan od najvažnijih bh. privrednih subjekata, našla se na listi 10 najvećih uvoznika u BiH za 2023. godinu.

Violeta se našla na 10. mjestu na listi, prema podacima koje su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH dali našem portalu.

Godinu ranije Violeta nije bila na ovoj listi. Ona je sa 10. pozicije istisnula tešanjsku firmu Hifa-Oil, velikog distributera goriva. Hifa-Oil, koja je godinu ranije bila na 10. mjestu, ispala je s liste zbog toga što su cijene nafte ispuhale u odnosu na 2022. godinu, izvještava BiznisInfo.ba.
Ovo je 10 najvećih uvoznika u BiH u 2023. godini:

GIKIL Lukavac
Holdina Sarajevo
Aluminij Industries / Aluminij Industrija Mostar
Optima Grupa Banja Luka
ArcelorMittal Zenica
Hercegovinalijek Mostar
TT Kabeli Široki Brijeg
Antunović AGS Orašje
Porsche BH Sarajevo
Violeta Grude

Kada je riječ o Violeti, koja je veliki proizvođač, za pretpostaviti je da se veliki dio uvezene robe zapravo odnosi na sirovine i repromaterijal za proizvodnju u njenim fabrikama. Zbog toga je rast uvoza zapravo dobra stvar, jer ukazuje na povećanje proizvodnje.

Podsjetimo da Violeta privodi kraju novu veliku investiciju, a riječ je o fabrici kartonske ambalaže u Grudama.

Kako je za BiznisInfo.ba nedavno ekskluzivno kazao vlasnik Violete Petar Ćorluka, svi radovi su pri kraju i već u 2024. godini proizvodi iz ove fabrike će biti na tržištu.

Inače, ovo je samo jedan od projekata hercegovačkog giganta. Između ostalog, ranije su najavili i gradnja trgovačkog centra i hotela u centru Gruda.

Podsjetimo da je Violeta također preporodila čapljinsku Lastu koja je ove godine ponovo osvojila srca kupaca širom BiH ali i šire.