Ekonomski ekspert i politička analitičarka Svetlana Cenić kometarisala je mogućnost da međunarodna zajednica smijeni predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika zbog nedavnih aktivnosti.

Ko će ga zamijeniti, novi Dodik? – rekla je Cenić.

Kaže kako nije realno da se Dodik smijeni jer Srpska neće prihvatiti odluku. Kaže kako bi on nastavio sjediti u kabinetu, pa će se “okupljati oko njega i praviti žrtvu od sebe”.

– Ovo što je Šmit uradio je bilo očekivano i morao je reagovati. Ali dalje od toga ne može. Ko će ga zamijeniti, novi Dodik? Umorna sam od Dodika. SDS je zajedno glasao za nepriznavanje Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, znači da su na istom i tu su. Ja neću da biram između “srbovanja” i “srbovanja”. Hoću viziju, ali alternativu ne vidim. Niko se ne bavi glasačima. Ne možete u društvu kiča da imate javnu debatu kuda idemo i šta radimo. Ovo je toliko fuj i degutantno. Ako Dodik svaki put uspjeva da ih prevesla na srpsko jedinstvo, a iza toga se krije materijalno, to je za mene žabokrečina koja smrdi – rekla je ona.

Komentarisala je i poruke Dodika juče sa Kozare gdje je ponovio da ne priznaje visokog predstavnika, da će nakon Ustavnog suda BiH zabraniti rad SIPA, i Tužilaštva na teritoriji Republike Srpske, da će se ujediniti sa Srbijom, da će opet izaći na referendum.

– Referendum je obesmišljen. De, malo nam je, daj još jedan. Ono na Kozari je totalna nepristojnost i onako pričati, jer nema poštovanje prema žrtvama. To je bušenje mozga i svrdlanje. To da će ukinuti Sud i SIPA, to neka objasni onima kojima duguje milione. Pitaju se i investitori, kako to da se tamo daju pare gdje nema pravne zaštite, niti ičega. Da sam ja investitor, ja bih ga tražila i pakovala se. Kome da ga tužim? Ustav je brana tiraniji i diktaturi – rekla je.

Navela je da BiH nema pravnu sigurnost i odluke Šmita da će Tužilaštvo imati priliku da procesuira Dodika nakon izmjene Krivičnog zakona su besmislene. .

Predsjednik HNSa i HDZ Dragan Čović je juče rekao da postupci iz Republike Srpske nisu dobri da se podriva ustavno – pravni poredak.

– Ja ne vjerujem da se Čović distancirao od Milorada Dodika. Imaju dugogodišnji interes. Njegova je obaveza da tako reaguje jer se zaklanja za Hrvatsku. Ne bi imao moralno pravo i ne bi imao prava da bilo šta kaže kasnije ako se to isto desi sa Hrvatima. Kako će Hrvati ostvariti svoja prava, ona šaka jada u Srpskoj gdje nemaju prava. Gdje da oni ostvare prava? Negiranjem Ustavnog suda negirate ustavna prava i svaka druga – rekla je Cenić.

Za kraj je navela da velika dugovanja koja ima Republika Srpska neće moći sanirati jer ima informacije da ni Mađarska neće davati pare. Na kraju je sublimirala cijelu političku i ekonosmku situaciju u BiH:

– Ovo je najteže doba od rata do danas, najcrnji period za ovu zemlju, piše N1.