U Prijedoru je danas svečano otvoren mural “Unutrašnja dinamika” koji je u glavnoj gradskoj ulici, u blizini Galerije “Sreten Stojanović”, oslikao Nikola Mihajlović Kori, apstraktni slikar iz susjedne Srbije.

“Inspiraciju crpim iz više izvora, tako je i ovaj put. Mogu da kažem da je u ovom slučaju primat bio na emotivnom, odnosno unutrašnjem svijetu iz kojeg se zapravo dobija taj ekspresivni izraz koji mural posjeduje. S druge strane, inspiracija je uvijek tu i iz prirode i onog što nas okružuje. Tako da sa svojim arhitektonskim znanjem uvijek imam i taj element arhitektoničnosti u svojim radovima i može se reći da je to kombinacija ta tri elementa koji su sadržani u ovom radu”, istakao je Mihajlović.

Ovo je deseti mural koji je nastao u okviru projekta “Prijedor, grad murala”, kojeg realizuje Udruženje likovnih umjetnika Prijedor, u saradnji s Gradskom upravom Prijedor i italijanskim Trentom. Ovaj mural ima najveću površinu u odnosu na prethodnih devet.

“Kada ukucate Prijedor na Guglu prva poveznica je “Prijedor, grad murala” i to je nešto što nas čini srećnim. Kada sumiramo utiske, nakon deset godina, kada vidimo ovu djecu koja su danas došla na svečano otvaranje murala, neki od njih su odrastali uz ove murale. To je svakako nešto na šta smo ponosni. Da pored kulturne i turističke, ovi murali imaju i edukativnu misiju”, rekao je Boris Eremić, koordinator projekta “Prijedor, grad murala”.

Autor pobjedničkog murala dobitnik je plakete “Paola de Maninkor” i novčanog iznosa od 3.000 KM koji obezbjeđuje italijanska opština Lavis, odakle potiče ova umjetnica.

“Za nas je veoma značajan ovaj projekat, jer pokazuje saradnju dvije lokalne zajednice, Prijedora i Trenta kroz umjetnost. Važnost ne predstavlja samo nagrada koju mi finansiramo za pobjednički mural, već uspostavljanje mostova saradnje između dvije lokalne zajednice i prijateljstva koje će vječno trajati”, rekao je Ecio Pilati, predsjednik Udruženja “Program Prijedor” iz Trenta.

Ovaj projekat podržava i Gradska uprava Prijedor odakle poručuju da Prijedor ima tradiciju zidnog slikarstva zahvaljujući ovom projektu.”Radujemo se svakom novom muralu u našem gradu. Grad Prijedor je obezbijedio novčana sredstva u iznosu od 10.000 KM za oslikavanje jubilarnog, desetog murala. Tako će biti i iduće godine”, rekao je Aleksandar Milješić, načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i NVO.

Prvi mural u Prijedoru oslikala je Paola de Maninkor 1998. godine, na zgradi Elektrotehničke i Mašinske škole, po kojoj je nazvana ova međunarodna nagrada.