U organizaciji Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” u prostoru stadiona ” Poljana ” otvoren je Izviđački višeboj ” Kozara 2023” koji je okupio 28 ekipa odnosno oko 250 učesnika iz Srbije , Hrvatske, Makedonije, Federacije BiH i Republike Srpske.

Starješina Odreda ” Dr Mladen Stojanović” Ernest Badnjević novinarima je izjavio da je ovo tradicionalna aktivnost koja je ove godine u znaku obilježavanja 70 godina postojanja ovog Odreda koji je formiran 14.novembra 1953. godine.

” U povodu toga, dugo godina smo intenzivno radili na prikupljanju dokumentacije da obilježimo ovaj jubilej objavljivanjem prigodne monografije koju smo nazvali hronologija i tako smo otkrili da izviđačka ogranizacija u nekadašnjih Kraljevini SHS postoji još od 1922.godine tako da je ovo obilježavanje i 101 godine postojanja izviđačke organizacije na ovim prostorima”, istakao je Badnjević.
On je dodao da to već dovoljno govori koliko je to kroz godine i decenije bila i ostala popularna i korisna društveno opravdana organizacija.
” Višeboj se organizuje još od 1973.godine tako je ovo i obilježavanje 50.godišnjice ovog našeg višeboja druženja izviđača sa prostora bivše Jugoslavije”, rekao je Badnjević.
Nakon svečane ceremonije otvaranja i podizanja izviđačke zastave, okupljeni učesnici višeboja krenuli su na zacrtanu stazu da rješavaju određene zadatke.
” Zadatak izviđačkih ekipa je da u određenom vremenu na topografskim kartama koje dobiju, pronađu kontrolne tačke, a nakon toga trebaju te tačke sa karte pronaći i u prirodi ili u gradu i na njima onda rješavaju neki od zadataka – nekad su to testovi opšteg znanja ili poznavanja prve pomoći , a nekad slanje poruka signalnim zastavicama, Morzeovom azbukom, dizanje i rušenje šatora, slikanje skice staze, vezivanje čvorova”, istakao je Badnjević.

Predsjednik Saveza izviđača grada Zenica Edin Šarić potvrdio je da sa prijedorskim odredom sarađuju već 12 godina.
” Svake godine imali smo najmanje sedam aktivnosti ili u Zenici, na Boračkom jezeru , na Kozari ili Prijedoru i to kroz osam interetničkih projekata tako da je i ova naša saradnja doprinijela da ova organizacija dodatno oživi i da se razvija”, rekao je Šarić.

Ispred Grada Prijedora Izviđački višeboj otvorio je Ognjen Vukojević koji je istakao da prijedorski izviđači šalju posebnu sliku jedinstva i organizovanosti.
” Oni već 70 godina predano rade kako sa starijim, tako i mladim generacijama. Grad Prijedor definitivno posmatra Odred izviđača Doktor Mladen jdorski Stojanović kao jednu ozbiljnu i perspektivnu organizaciju”, rekao je Vukojević.

Prijedorski izviđači će sa svojim gostima i učesnicima višeboja večeras na svečanoj akademiji nastaviti obilježavanje ovog jubileja , 70. godina postojanja Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” . Na akademiji koja se održava u Pozorištu Prijedoru od 18 časova biće predstavljena i “Hronika prijedorskih izviđača 1922-1953-2023”.

Gradska uprava Prijedor