Dodjelom priznanja pobjednicima i pohvaljenim učesnicima konkursa za najbolju kratku priču pod nazivom “ŠA tekst”, koji je zajednički organizovala Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” i Organizacioni tim “ŠA festa” sinoć je u Galeriji “Sreten Stojanović” zvanično otvoren ovogodišnji ” ŠA fest”.

Predsjednik žirija konkursa ” ŠA tekst” književnik Ognjen Vlačina je novinarima je izjavio da je to bio konkurs za kratku priču koji je prvi put ovce godine rađen i na kojuem je učestvovalo 26 radova.
” Žiri je imao težak posao jer je bilo vrlo zanimljivih dopisa i priča u slobodnoj formi sa raznovrsnim temama od emigracije, zaštite čovjekove okoline, ljudskih sudbina, ljubavi i drugih”, rekao je Vlačina.
Prvu nagradu za priču ” Pomen” dobio je Milan Vujić iz Banjaluke koji je rekao da mu nagrada imponuje pogotovo što pripada generaciji koja je prije 25 godina slušala grupu ” TATU” i Dalibora Popovića Mikšu u čiji pomen se već četvrtu godinu održava ” ŠA fest”.

Drugu nagradu je dobio Milenko Maletić iz LJubljane za priču ” Peron”, a treću Sandra Bosančić” iz Novog Grada za priču “Sve zato što je roda bila malo nesmotrena”.
Pohvale za učešće na konkursu osvojii su Vladimir Sajić iz Aleksandrovca, Milanka Blagojević iz Šamca i Jelena Jovčić iz Banjaluke.
Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić je otvarajući ovaj festival istakao da je Gradska uprava propoznala ovaj festival kao brend manifestacija, tradicionalna memorijalna manifestacija posvećena našem prerano preminulom sugrađaninu.

Budući da i ovogodišnji ” ŠA fest” nudi za svakog ko voli umjetnost ponešto od slikanja, muzike, glume i programa za djecu.

U okviru “ŠA festa” večeras je predstavljena i Likovna “ŠA kolonija” u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora, kao i izložba priređena u saradnji ” ŠA tima” s Muzejom Kozare, pod nazivom “Iz Prijedora”, a koja je prikaz najznačajnijih i savremenih likovnih stvaralaca grada Prijedora.
Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora Milica Tošić je izjavila da su na ovaj način željeli da povežu likovnu i muzičku scenu budući da je Dalibor Popvoić Mikša bio i likovni umjetnik i muzičar.

” Mi ćemo okviru ovog festivala raditi od 26-29.jula i biće tu 12 kolega iz Udruženja kojima su teme za rad slobodne , a radićemo i dva velika Mikšina portreta dok će dvoje mladih učesnika crtati prolaznike i muzičare”, rekla je Tošićeva.

Portparol “ŠA festa” Martina Stakić je za naredne dane najavila niz kulturnih sadržaja, od sutrašnje gostovanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta sa predstavom ” Audijencija”i kutkom za djecu ” ŠA kids” na malom gradskom trgu do muzičkih večeri u LJetnoj bašti gdje u petak i subotu, 28. i 29. jula, u “ŠA lajv” programu nastupaju velike regionalne zvijezde.
Rok i rege veče u petak rezervisano je za “Ritam nereda”, “Gobline”, “Zoster”, “Del Arno” bend i “Svemirka”. U subotu, na rap i trap večeri, nastupaju Senidah, Đorđe Čarkić Klinac, Bojana Vunturišević, Andra Kido i prijedorskoj publici već dobro poznati “Vojko V”.

LJubitelje elektronske muzike očekuju nastupi svjetski poznatih di-džejeva u “Elektro park” zoni festivala u Starom gradu a na ovom “ŠA” nastupiće Fernanda Martins, “Gramofondžije”, Marta Gabrovsek, Dejan Milićević, Mladen Tomić, Inis, Marko Milosavljević i Danijel Kević.

” ŠA Fest” je memorijalni festival posvećen prijedorskom umjetniku i muzičaru Daliboru Popoviću Mikši. Održava se u Prijedoru, a prihod od festivala usmjerava se u istoimenu fondaciju koja podržava talentovane umjetnike i njihov autorski rad. Generalni pokrovitelj ” ŠA Festa” je Kabinet predsjednika Republike Srpske, a pokrovitelj Grad Prijedor.
Dalibor Popović Mikša preminuo je 2017. godine u 37. godini. Popović je bio talentovan muzičar, multiinstrumentalista i tekstopisac. Svirao je gitaru i saksofon, a bavio se i slikarstvom.