U Prijedoru je otvoren Centar za stomatologiju, gdje će građani koji imaju zdravstveno osiguranje, ubuduće moći da računaju na besplatne usluge oralne hirurgije. U Centru ističu da će radno vrijeme biti organizovano u dvije smjene, od 7 do 20 h, dodajući da će usluge oralne hirurgije biti dostupne svima. “Pružaćemo usluge iz oblasti hirurgije, koje podrazumijevaju hirurške zahvate na mekim i tvrdim tkivima sve dublje. Funkcionisaćemo na principu uputnica, gdje će osiguranici Fonda dobijati besplatne usluge, a ostali će plaćati participaciju. Takođe ćemo pružati usluge neosiguranim licima”, rekla je doktorica Bojana Ćopić, rukovodilac Centra.

U prijedorskom Domu zdravlja naglašavaju da, nakon prebacivanja oralne hirurgije na Zavod za stomatologiju Republike Srpske i sekundarni nivo, građani četiri godine nisu mogli preko uputnice da obezbijede besplatno liječenje zuba. U ovoj zdravstvenoj ustanovi uvjereni su da će otvaranje Stomatološkog centra u Prijedoru proširiti usluge i obezbijediti veći kvalitet. “Ono što je za nas bitno to su dva aspekta. Prije svega da su građani dobili uslugu koju nisu imali ranije besplatno na uputnicu, a druga stvar tiče se u profesionalnom smislu samog odnosa naše Službe stomatologije i Zavoda za stomatologiju, gdje će doći do proširenja usluga i poboljšanja kvaliteta tih usluga. Na nama je, na našoj i upravi Zavoda, da obezbijedimo bolje radne uslove za naš stručni kadar, da to napreduje u narednom periodu”, istakao je Miloš Marjanović, direktor Doma zdravlja.

Centar za stomatologiju u Prijedoru poslovaće kao poslovna jedinica Zavoda za stomatologiju Republike Srpske. U ovoj ustanovi naglašavaju da je Centar primarno zamišljen kao oralno hirurški i da će u narednom periodu doći do proširenja usluga.“U ovaj projekat Zavod za stomatologiju Republike Srpske izdvojio je preko 130.000 maraka vlastitih sredstava, u prostor i opremu. Zaposlili smo sedam, da kažem lokalnih stručnjaka, tri ljekara i četiri stomatološke sestre iz Prijedora i okoline. Na taj način pokazujemo kako je važna saradnja između republičkih institucija i lokalne zajednice”, rekao je Miloš Kos, direktor Zavoda.

Otvaranje Stomatološkog centra pomogla je i lokalna zajednica, a u Gradskoj upravi ističu da će u narednom periodu biti uloženi dodatni napori na osavremenjivanju i proširenju usluga i kadrova. “Ono što je najvažnije, naši sugrađani neće morati ići u Banjaluku u Zavod ili privatno, moći će sve usluge obaviti ovdje u okviru Centra i Doma zdravlja. Što se tiče grada Prijedora, želim da naglasim da smo se od prvog dana aktivno uključili u ovu problematiku i pomogli u iznosu od 15.000 maraka za adaptaciju i nabavku opreme. Tu nećemo stati. U narednom periodu sagledaćemo šta je sve neophodno da ovo bude centar na ponos svih, čitave regije i Republike Srpske”, istakao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Građani Prijedora mogu da idu kod privatnnih oralnih hirurga, ali ovdje je cilj da svi koji imaju zdravstvene knjižice mogu besplatno da obave sve vrste oralno zdravstvenih intervencija, poručili su iz Zavoda za stomatologiju Republike Srpske, dodajući da je komercijalni cjenovnik za neosigurana lica mnogo povoljniji u odnosu na privatni sektor i da nudi mogućnost odgođenog plaćanja.

Centar za stomatologiju nalazi se u Domu zdravlјa na Urijama

Kozarski