U porti hrama Svete Trojice u Prijedoru večeras je osveštan i naložen centralni badnjak koji je prethodno, tokom današnjeg Badnjeg dana dočekan u gradskim naseljima.

Kum badnjaka Zoran Torbica poželio je svima puno zdravlja, sreće, ljubavi i mir.

“Ovo je jedan prekrasan dan, vrijeme okupljanja, zaista okupiti se sa prijateljima, ljudima koji nam nešto znače u životu, okupiti porodicu ponovo na jednom mjestu na ognjištu i dočekati najradosniji praznik u hrišćanstvu, rođenje Isusa Hrista koje nam slijedi sutra. Imam samo da poručim Mir božiji, Hristos se rodi”, rekao je Torbica.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor istakao je da su u ovom danu ispoštovani svi običaji.

“Jedan dan kako se samo poželjeli može, historija, tradicija, običaji i od samog jutra kako nam običaju nalažu. Kad pogledate ovdje da u dvorištu crkve Svete Trojice ima puno dječice i to je ono što je najvažnije, da ima ko da nastavi naše običaje i tradiciju, da imamo kome da ostavimo sve ovo što radimo. Raduje što je sve prošlo u najboljem redu i ovo je dan kada se svi zajedno okupljamo, kada svi praznujemo, kada se veselimo, pjevamo”, rekao je on.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin rekao je da je nakon nalaganja badnjaka, služeno Večernje bogosluženje na kojem su osveštani pripremljene badnjačići sa slamom koje parohijani nose kući sa blagoslovom današnjeg dana.

“Poslije toga imamo za naše najmlađe pijukanje što je već u tradiciji i običajima od davnina koje su nam naši preci predali i mi to prihvatili i učimo naše najmlađe da i oni sutra to čine. Neka je srećan i Bogom blagosloven današnji Badnji dan svim našim vjernicima i da dočekamo sutrašnji dan – veliki praznik rođenja Vitlejemskog bogomladenca i to na najbolji način svetom liturgijom koju ćemo služiti u pet časova ujutru lomljenjem božićne česnice i da se potom blagoslov liturgije prenese i u naše domove i da svim bude srećno i blagosloveno”, poručio je Hrvaćanin.

B. M.
Share