Waberer’s Group, mađarski logistički gigant, kupio je većinski udio od 55% u, kako navode u saopštenju, ključnom igraču na srpskom tržištu distribucije, MD International (MDI). Vrijednost transakcije nije saopštena.

MDI je osnovan kao mala porodična firma 1997. godine, a zadužen je za distribuciju brendova kao što su Vileda, Henkel i Pionir. U 2022. godini zabilježila jeprihod od 50,3 miliona evra i neto dobit od 1,7 miliona evra.

Kao se navodi u saopštenju mađarske kompanije, MDI podržava Waberer-ov strateški cilj da postane vodeći provajder kompleksnih logističkih usluga u regionu.Waberer’s Group kupuje većinski vlasnički udio od 55% u MDI i istovremeno dobija opciju za preuzimanje preostalih 45% udjela, navodi se.

Žolt Barna, predsjednik-izvršni direktor Waberer’s International Nirt., izjavio je u vezi sa akvizicijom da je sticanje većinskog vlasničkog udjela u MDI-u prvi značajan korak na putu kojim Waberer ima za cilj da postane vodeći provajder sveobuhvatnih logističkih usluga u regionu.

“Waberer’s je postigao značajan uspjeh u Mađarskoj u oblasti sveobuhvatnih logističkih usluga, koje namjerava da regionalno proširi kroz akvizicije u budućnosti”, rekao je on.

Odnedavno većinski vlasnik Waberer International je BDPST Group, investiciona kompanija u vlasništvu zeta mađarskog premijera Viktora Orbana, Ištvana Tiborca.

Tiborc je među 30 najbogatijih Mađara, ali i 30 najuticajnijih. Otkako je 2013. oženio Orbanovu kćerku, počeo je njegov uspon na biznis sceni. Preko BDPST, pored Waberera, ima portfolio najelitinijih nekretnina u Budimpešti, hotele, skijalište u Austriji i poneku banku, prenosi Indikator.

Waberer’s upravlja flotom od 2800 kamiona i ima gotovo 250.000 kvadratnih metara najsavremenijih skladišta, navodi se u saopštenju. Uz 75 godina iskustva, dionice firme od 2017. godine uvrštene su u premium kategoriju Budimpeštanske berze. Grupa uključuje Waberer’s International Nyrt., WSZL Kft., Wáberer Hungária Biztosító i poljski Link S.p. z o.o.