Premijer Mađarske Viktor Orban je nakon današnjeg susreta sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto (HDZ) u Sarajevu izjavio da je odnos Mađarske prema Bosni i Hercegovini određen sa tri stvari.
Kako je kazao, imali su izvanredne i uzbudljive pregovore te da je očekivao priliku da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

“Mogu reći da sam stekao jako dobre utiske. Iskusio sam prijateljstvo i poštovanje. Mi smo ponosni narodi i poštovanje je važno za nas”, dodaje.

Naglasio je da je mađarski odnos prema Bosni i Hercegovini određen sa tri stvari.

“Prvo je da smo susjedi. Jeste da nedostaje onih nekoliko desetaka geografskih kilometara, ali u političkom smislu mi smo susjedi. Odgovorno posmatramo ono što se dešava u Bosni i Hercegovini kao što to i čini jedan susjed. Uvijek možete računati na našu dobrosusjedsku politiku”, naveo je.

Potom je objasnio drugu stvar.

“Druga stvar jeste divljenje kako održavate najkomplikovaniji politički sistem svijeta. To mogu reći i sa profesionalnog stajališta. Nama Mađarima je ponekad teško održavati i malu koaliciju, a kamoli ovako komplikovan sistem. Divimo vam se što uspijevate održati zemlju funkcionalnom”, poručio je.

Govoreći o trećoj stvari, Orban je konstatovao da Mađarska i Bosna i Hercegovina dijele istu sudbinu.

“Treća stvar je da vi i mi dijelimo istu sudbinu. Prelaz i komunizma je iscrpio i vas i nas. Vi niste nama strani, već ste unutar porodice. Obavijestio sam Krišto o procesima koji se dešavaju unutar Evropske unije. Rekao sam joj da je u toku velika transformacija evropske ekonomije, tehnologije i sigurnosne politike”, kazao je.

Prema njegovim riječima, Evropi je potrebna sva energija i dinamika zbog toga što sada gubi konkurentnost.

“Trebamo to preokrenuti, a Evropa to neće moći uraditi ako se samo osloni na snage koje trenutno ima”, dodaje.

Ocijenio je da je EU mnogo potrebniji Balkan i Bosna i Hercegovina, nego što je to obrnuto. Uvjerava da je njegova država za brzo članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

Ukazao je da Mađarska ne podržava politiku koja se oslanja na sankcije, jer to, kako je rekao, ne daje rezultate. Poručio je da dugoročno rješenje nije u, kako je naglasio, prisustvu stranaca u Bosni i Hercegovini, već u vraćanju nadležnosti domaćim vlastima. Govoreći o sigurnosti u Bosni i Hercegovini, naglasio je da je Mađarska spremna povećati prisustvo u EUFOR-u.

Krišto je izjavila da Bosna i Hercegovina želi unaprijediti odnose sa Mađarskom te da ova zemlja daje podršku Bosni i Hercegovini.