Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podignulo optužnicu protiv Slobodana Savića zbog zločina počinjenih nad zarobljenicima kod Banje Luke u posljednje dvije godine rata.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Slobodana Savića zv. “Zenica” rođenog 1970. godine u Zenici, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjenih u Vojno-istražnom zatvoru Banja Luka, zvani Mali logor, u periodu od mjeseca aprila 1994. do mjeseca decembra 1995. godine.

Optuženi je imao svojstvo stražara u navedenom objektu, a počinjeni zločini odnose se na premlaćivanja, zlostavljanja i druga nečovječna djela koja su počinjena nad više žrtava, civila i ratnih zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati iskazima znatnog broja svjedoka, među kojima i žrtava koje su bile u zatvaranju u ovom objektu, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optuženi se tereti za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.