Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv supružnika Šemsudina i Maide Cepić- Habibović , te Neira Šabić iz Sanskog Mosta nakon višegodišnje istrage u vezi izdavanja falsifickovanih diploma.

Na optužnici je i pravno lice Centar za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta. Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Bihaću potvrdio je optužnicu od 29. decembra prošle godine protiv bračnog para Habibović i Neire Šabić te Multilinge zbog kriminala u vezi sa izdavanjem većeg broja lažnih diploma.

Šemsudinu Habiboviću stavlja se na teret krivičnim djelom Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krivotvorenje službene isprave, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca. Njegova supruga optužena je za KD Organizirani kriminal u vezi sa KD Krivotvorenje službene isprave i u vezi sa produženim KD Zloupotreba položaja i ovlaštenja,a istu optužnica dobila je i Neira Šabić. Pravno lice Centar za obrazovanje odraslih Multilingua optuženo je za krivotvorenje službene isprave i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

U vrijeme potvrđivanja ove optužnice Šemsudin Habibović nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne od 13 mjeseci u KPZ Luke u Bihaću, po presudi Općinskog suda u Sanskog Mostu u dobro poznatom predmetu „Diploma“. Svojevremeno otkrivanje kako je 2018. godine Habibovićeva Mulltilingua izdala lažnu diplomu novinarki Azri Omerović koja je za portal u kome je radila istraživala ovu oblast, proizvelo je zatvaranje ove škole i istragu u kojoj su provjeravane stotine izdatih diploma raznih struka koje su završile širom evropskih država. U Multilingui su se mogle za novac dobiti diplome autoomehaničara, kuhara, metalostrugara, šumskog tehničara, vodoinstalatera, zavarivača, mašinskog tehničara programera CNC mašina, ali i zidara, stolara, bravara,električara, medicinske sestre – tehničara, vozač motornih vozila, frizera, njegovatelja po cijeni od 1500 KM pa naviše.

Osim izdavanja lažnih diploma falsificirani su i potpisi profesora radi dobijanja dozvola od nadležnog ministarstva obrazovanja za izvođenje novih programa osposobljavanja i činjena i druga krivična djela. Tužilaštvo USK je blokiralo imovinu vlasnika Multiliingue u Sanskom Mostu, konkretno stambenoposlovni objekat u Prijedorskoj 123 izgrađen 2017.godine površine 109 kvadratnih metara koji je u vlasništvu tada maloljetne djece bračnog para Habibović.

Osnovano se sumnja da je objekat izgrađen sticanjem novca izvršenjem krivičnog djela