Kompanija “Drvo-export” iz Teslića u vlasništvu SNSD odbornika Srđana Klječanina Rufija kupila je prije dva dana direktnom pogodbom preko 56 dunuma zemljišta na Jahorini za 41.130.000 KM.

Ideja za prodaju zemlje potekla je od uprave Olimpijskog centra „Jahorina“ koja je tražila da novac od prodaje potroši za servisiranje obaveza i kredita, a novac će biti uplaćen u budžet Rs.

OHR je na ovaj akt odgovorio da je zabranjena prodaja i raspolaganje državnom imovinom.

– Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan. Nadležne institucije u BiH su odgovorne za preduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine.

Kabinet Kristijana Šmita je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice.

Oni su naveli da se imovina neće moći pravno prepisati na kupca.

Postoji hitna potreba da se pronađe prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, odnosno da se usvoji sveobuhvatna zakonska regulativa u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kristijan Šmit i Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira ostaju opredijeljeni za pružanje podrške provođenju inkluzivnog političkog procesa u tom cilju – naveli su iz OHR, prenosi N1.