Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva dana se pojavila informacija, plasirao ju je N1, da Zapad prvi put ozbiljno počinje razvijati scenarije Dodikove smjene jer je posljednjim svojim potezima prešao crvenu liniju i kao nikad dosad ugrozio opstojnost države Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.

– Ko to može mene smijeniti – bahato je pitao okupljene novinare predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik prošle sedmice nakon sastanka vladajuće koalicije u Konjicu.

No koliko je ta opcija izvodiva, koliko bi bila opasna sa sigurnosnog aspekta? Nedžad Korajlić, profesor i bivši dekan na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, smatra da bi Zapad u slučaju eventualne odluke o smjeni Dodika, što teoretski omogućavaju bonske ovlasti visokog predstavnika, bio spreman za sve reakcije.

– Na Zapadnom Balkanu i BiH na sceni je jak ruski utjecaj na ovdašnje političke aktere. Sigurno da Sjedinjene Američke Države kao tvorac i jedan od garanata Dejtonskog sporazuma neće dozvoliti da sve eskalira u punu realizaciju Dodikovog secesionizma. Ukoliko se to, pak, desi, ne treba sumnjati da je Zapad spreman na sve scenarije – kaže prof. dr. Korajlić za Faktor.

Šta bi se moglo očekivati u RS-u, kada je u pitanju sigurnosni aspekt, ukoliko se eventualno visoki predstavnik Christian Schmidt odluči na taj potez?

– Mogu se očekivati protesti, demonstracije… Međutim, rezervne snage EUFOR-a i NATO-a veoma brzo mogu da se prebace u BiH. Entitet RS nema snage, kako tamošnja policija tako ni eventualne neke paravojne formacije, da se odupru toj akciji ako do nje dođe. Ipak, nadam se da Dodik neće otići tako daleko – istakao je Korajlić.

Profesor na Pravnom fakultetu u Zenici Sedad Dedić ističe kako je “Dodik transparetna ispostava ruskog predsjednika Vladimira Putina”.

– Kao takav, Dodik konstantno ugrožava mir i opstojnost BiH čime je ispunio sve uvjete da mu se zabrani politički rad. Mislim da je jedna takva odluka vrlo moguća. Naprotiv, to bi bila jedina adekvatna Schmidtova mjera.

Obaveza Schmidta je da konačno posegne za pravim sankcijama čime bi poslao poruku svim onim ostalim koji razmišljaju na sličan način kao Dodik – rekao je Dedić za Faktor i dodao:

– Dodik je postao veliki teret predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i interesima Beograda. Treba kompletnu situaciju gledati i sa tog aspekta.

Faktor