Povodom izjava pr Milorada Dodika da će proglasiti nezavisnost entiteta onog trenutka kada visoki predstavnik odluči da nametne zakon o državnoj imovini, iz OHR-a su kazali da entiteti nemaju pravo na nezavisnost.

Iz OHR-a su poručili da je BiH međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet neupitni, zagarantovani Dejtonom, Ustavom BiH i međunarodnim pravom, te da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i da postoje samo po osnovu Ustava BiH. Kako su kreirani isto tako mogu biti i razgrađeni.

Istakli su kako međunarodna zajednica također zadržava instrumente, uključujući visokog predstavnika, za podršku principima Dejtonskog sporazuma.

“Ovo je stalna i nedvosmislena pozicija Vijeća za implementaciju mira”, poručili su.

Kako su naveli, Vijeće za implementaciju mira također zastupa stav da se mora naći prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, što je jedan od ciljeva Agende 5+2.

“Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i dalje su opredijeljeni da pružaju podršku inkluzivnom političkom procesu unutar kojeg bi se taj cilj postigao”, naglasili su iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Političari u BiH bi, umjesto da ugrožavaju proces evropske integracije, trebali da se fokusiraju na pronalaženje rješenja i ne stvaraju probleme, zaključili su.