Iskopavanje lignita u selu Bistrica kod Prijedora koje sprovodi firma “Drvo-eksport” iz Teslića, proteklih dana pokrenulo je ogromno klizište koje je ugrozilo privatne parcele mještana, oštetilo dalekovodnu mrežu i prekinulo vodosnabdijevanje u ovom selu.

Prema riječima stanovnika Gornje Bistrice, zbog klizišta koje je oštetilo dalekovodnu mrežu, od juče su bez struje a ponestaje i vode. Ogorčeni su inače na nadležne koji, kako kažu, ništa ne preduzimaju da ovo selo dobije adekvatnu elektromrežu, a izvođenjem radova u rudniku samo je “dosuta so na ranu”.

“Nemam struju, ponestaje vode… Inače vjetar dok pirne u Zagrebu mi struje nemamo. Zvao sam jednog električara, rekao mi je da je na izletu i da će biti rješeno za sat vremena ali evo nema je još”, kaže Radenko Zrnić, mještanin Gornje Bistrice.

I Željko Lazić, mještanin Gornje Bistrice, kaže kako je iskopavanjem lignita pokrenuto ogromno klizište koje je pola Donje Bistrice ostavilo bez vode i struje. Dodaje kako je mještanima došlo da se isele budući da niko od nadležnih neće da čuje za njihove probleme.

Protiv ovog rudnika se više od godinu i po dana bore mještani koji su podnijeli i tužbu protiv firme Drvo Export koja izvodi radove zbog ometanja posjeda.

Rudnik u Bistrici dobio je koncesiju prošle godine u avgustu, nakon šest mjeseci kako ističu mještani, ilegalnog kopanja na području ovog sela. Za to vrijeme, mještani su protestovali, podnosili tužbe, zvali inspekciju i borili se protiv otvaranja rudnika. Ali, kako sami dodaju, uzalud, jer je nečiji interes jači od volje naroda.

BN