Informacija koju je u petak objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu lavinu reakcija. Ovu informaciju komentirao je i sam gradonačelnik Žvinica Began Muhić.

– Ne raspolažemo zvaničnim podacima, a moja slobodna procjena da u Živinicma ima preko 150 osoba koje mogu dobiti epitet milionera – kazao je Muhić.

Upitan kako je Živinice privuklo poduzetnike iz svih krajeva, Muhić odgovara da ga raduje to da prednjače u odnosu na druge sredine.

– To nas ne obeshrabruje da nastavimo u pozitivnom trendu, svjesni smo novih izazova i novih problema i koje moramo efikasno rješavati u narednom periodu. Poslodavci, privrednici i građani su svjesni da Gradska uprava i administracija postoje zbog i njih i da smo na određeni način njihov servis – naglasio je.

Pozitivni efekti posljednjih nekoliko godina mogu se smatrati kao pozitivnu sinergiju gradske administracije, gradskog vijeća, poslodavaca i građana.

– To je rezultiralo pozitivnim trendovima. Želimo do 2026. da budemo energetski neovisni, da izvršimo dekarbonizaciju. I u saradnji u izgradnji jedne megaelektrane, mi ćemo do 2026. proizvoditi zelenu energiju – poručio je Muhić.

Dodaje da Grad Živinice bilježi impozantne rezultate u 2023. godine.

– Preko milijardu i sto miliona KM ostvarenih prihoda i blizu 100 miliona ostvarene dobiti. Negdje oko 30 posto su strane investicije, a preostalih 70 su domaći poslodavci – objasnio je Muhić gostujući na Federalnoj televiziji.

Dodao je da u 2013. godini izvoz bio 38,5 miliona KM, a da je u 2023. preko 380 miliona maraka živinička privreda plasirala svojih proizvoda, vrlo često na najzahtjevnija tržišta Evropske unije.

– Ovo govori da je naša privreda spremna proizvoditi kvalitetne proizvode, ekonomski konkurente, za najzahtjevnija tržišta. Suštinski problem jeste količina naših proizvoda. Moramo u narednom periodu strateški razmišljati o povećanju kapaciteta – naglasio je.