Američka ambasada u Sarajevu oglasila se danas nakon što je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD uvela sankcije za još nekoliko zvaničnika i privrednika iz Republike Srpske, te nekoliko kompanija.

“Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija (OFAC) danas je odredila sedam subjekata (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010) i dva fizička lica (Đorđe Đurić i Milenko Čičić) koji osiguravaju glavne izvore prihoda korumpiranoj mreži pokrovitelja predsjednika RS Milorada Dodika”, navode iz Ambasade SAD.

Navode kako je “Dodik zloupotrijebio službeni položaj kako bi stekao lično bogatstvo preko kompanija povezanih sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom”.

“Dok Milorad Dodik i njegova porodica pokušavaju destabilizovati regiju i ugroziti budućnost BiH u evroatlantskim institucijama, Sjedinjene Države će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo protiv korupcije i pozivati ​​pojedince na odgovornost za svoje postupke”, stoji u saopštenju Ambasade.