Odsjek Komunalne policije grada Prijedora u prošloj godini imao je 2.461 predmet, što je za skoro 900 predmeta više nego u 2022. godini, kada ih je bilo 1.564.

Veći broj ovih predmeta, tačnije oko 80 odsto, formiran je na osnovu utvrđenih nepravilnosti od strane komunalnih policaja, dok je broj prijava građana mnogo manji. Tako je 2023. u ukupnom broju predmeta, bilo 215 zahtjeva građana za komunalano-inspekcijski nadzor, a godinu ranije ih je bilo 240. Šef Odsjeka Komunalne policije grada Prijedora Nemanja Kos smatra da je manji broj zahtjeva građana rezultat rada komunalnih policajaca na terenu u prošlim godinama.

„Najveći broj prijava je iz oblasti održavanja zgrada, curenja vode u stanovima i prokišnjavanja krova. Tu je i nepropisno parkiranje vozila ispred garaža, na prolazima, ulazima u stambene zgrade. U ljetnom periodu najčešće su prijave zbog paljevine u večernjim satima, odlaganje otpada na javnim površinama i prijave po Odluci o lokalnim putevima, nekategorisanim putevima i ulicama u naselju zbog živog rastinja u putnom pojasu ili u zoni raskrsnica“, rekao je Kos.

Iz Komunalne policije objašnjavaju da komunalni policajac izlazi na teren po prijavi građana i ukoliko je ona osnovana, sačinjava zapisnik uz prilaganje fotografije i prisustvo podnosioca prijave.
U većem broju slučajeva, problem se rješava na licu mjesta. U suprotnom, počinje upravni postupak i komunalni policajac rješenjem nalaže otklanjanje nepravilnosti sa naznačenim rokom. Nakon neizvršavanja rješenja, slijedi prekršajni nalog koji iznosi 1.000 KM. Kao i svi prekršajni nalozi, i oni su dio jedinstvene baze podataka. Ukoliko ih ne plate, počinioci prekršaja ne mogu da registruju vozila ili mijenjaju dokumente. Nakon godinu dana, prekršajni nalozi šalju se u Poresku upravu na prinudnu naplatu.
„Najveće novčane kazne za fizička lica iznose 300 KM i to je za neplaćanje mjesečnih obaveza za zajednice etažnih vlasnika, za pravna lica najveće novčane kazne su 3.000 KM za nedostavljanje podataka službenom licu, ali najčešće su 1.000 KM za neizvršenje rješenja“, navodi Kos.

Iz Komunalne policije navode da oni nisu nadležni za zarasle privatne parcele ili odlaganje otpada na privatnoj parceli. Kos kaže da komunalni policajci kontrolišu radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ali da nisu nadležni za buku iz ugostiteljskih objekata već je to nadležnost ekološkog inspektora koji nivo buke mjeri uz pomoć odgovarajućeg uređaja. Podsjećaju da se buka nakon 22 časa prijavljuje policijskim službenicima koji djeluju po osnovu Zakona o javnom redu i miru.

Veći broj predmeta komunalni policajci imaju nakon uvođenja aplikacije “Go parking”.

„Sredinom 2023. uvedena je aplikacija ‘Go parking’. Kontrolori parking servisa vrše kontrolu parkinga pod naplatom, slikaju vozila i njihove brojeve tablica i putem te aplikacije šalju u Odsjek Komunalne policije na dalji postupak. Komunalna policija preuzima slike sa opisom prekršaja i sačinjava prekršajne naloge“, kaže Kos.

Navodi da je Odluka o komunalnom redu koja je usvojena 2007. godine dobra i da je obuhvatila široku oblast. Podsjeća da se građani mogu obratiti Komunalnoj policiji na broj telefona, pisanim putem, mejlom i uz pomoć aplikacije eCitizen, koje mogu pronaći na zvaničnoj internet stranici Grada Prijedora.

U Odsjeku Komunalne policije ima 11 komunalnih policajaca. Osim gradskog područja, u njihovoj nadležnosti su i dijelovi naselja LJubija, Omarska, Brezičani i Kozarac, a koja su obuhvaćena regulacionim planom.

K.V.