Održana je sjednica Foruma za bezbjednost zajednice Grada Prijedora na kojoj su prisustvovali i policijski službenici Policijske uprave Prijedor.

S obzirom da je jedna od tačaka dnevnog reda bila aktivnost subjekata u pripremi povodom početka nove školske godine, policijski službenici su istakli da je tokom septembra mjeseca realizovana kampanja „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ i naveli da je u okviru te kampanje sproveden niz aktivnosti u cilju zaštite djece školskog uzrasta u saobraćaju. Sve ove aktivnosti su doprinijele da nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala djeca školskog uzrasta na putu do škole i od škole do kuće, te dobrom stanju iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

U okviru aktivnosti vezanih za škole intenziviran je rad multisektorskih timova „Briga o djeci, zajednička obaveza i odgovornost“.

Analizirajući stanje iz oblasti protivpožarne zaštite, na sjednici Foruma je istaknuto da je smanjen broj intervencija Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice u Prijedoru i da je stanje iz ove oblasti zadovoljavajuće.

Osvrćući se na nedavni pronalazak minsko-eksplozivnih sredstava u koritu rijeke Sane u Prijedoru, subjekti Foruma su iskazali potrebu uticaja na svijest građana u pogledu opasnosti odbacivanja minsko-eksplozivnih sredstava na mjesta koja su dostupna građanima, posebno maloljetnim licima. Građani obično zbog straha od krivične odgovornosti za posjedovanje oružja, minsko-eksplozivnih sredstava, oružja i municije čije držanje građanima nije dozvoljeno, odbacuju takve predmete na mjesta gdje mogu ugroziti živote ljudi i imovine, i u tom smislu je potrebno djelovati kako bi se izbjegle ovakve pojave.

Na kraju sjednice Foruma zaključeno da je uspješan rad svih subjekata članova Foruma u pogledu doprinosa stanju bezbjednosti na području grada Prijedora i da će se dobra saradnja u cilju zaštite bezbjednosti svih građana i imovine nastaviti i u narednom periodu.