U Prijedoru je sinoć održan Svetosavski bal koji je bio humanitarnog karaktera jer su , pored prigodnog programa, tokom večeri prikupljana sredstva za nastavak liječenja učenika drugog razreda Elektrotehničke škole Srđana Dragića i nabavku posebnog vozila kako bi mogao redovno pohađati nastavu.

Izaslanik predsjednika Rs Mira Zgonjanin izjavila je novinarima da je Milorad Dodik darovao 10.000 KM i da je time dao podršku prikupljanju sredstava na Svetosavskom balu i humanoj misiji koju inicira i potencira organizator bala Kolo srpskih sestara, uz podršku grada.

“Ovaj dječak tako bi dobio šansu da nastavi borbu za svoje liječenje i istovremeno da nastavi školovanje u svom razredu i sa svojim vršnjacima”, navela je Zgonjaninova.

Ona je naglasila da je to bila dječakova najveća želja, a podršku su mu pružili i vršnjaci koji su putem humanitarnog bazara inicirali ovu akciju.

“Ovo je prilika da pokažemo da smo, u duhu Svetosavlja, u duhu dobrote, najjači upravo kada zajedno organizujemo ovakve aktivnosti. Poruka predsjednika Dodika i svih građana koji su učestvovali u ovoj akciji jeste da treba biti dobar i da treba dati podršku Srđanu jer on to treba i zaslužuje”, rekla je Zgonjaninova.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor zahvalio je predsjedniku Republike Srpske za izdvojena sredstva za ovaj bal, kao i učenicima koji su inicirali akciju pomoći školskom drugu i istakao da je i na ovaj način iskazana sloga i jedinstvo.

“Svetosavski bal prilika je da pokažemo poruku humanosti, da sva prikupljena sredstva upravo usmjerimo ka Srđanu Dragiću kojem su sredstva potrebna za nabavke specijalizovanog vozila da bi mogao normalno pohađati nastavu sa svojim drugovima”, dodao je Javor.

Predsjednik Kola srpskih sestara Prijedor Jadranka Mijić rekla je da Gradska uprava već peti put ima povjerenje i daje Kolu srpskih sestara zadatak da organizuje Svetosavski dobrotvorni bal.

“Svetosavski bal je humanitarnog, dobrotvornog karaktera i mi, načinom na koji pripremamo naš Svetosavski bal, želimo da vratimo malo duhovnosti, ljepotu i urbanost ovim manifestacijama u našem gradu”, izjavila je Mijićeva.

Ona je potvrdila da će ove godine sredstva prikupljena podjelom humanitarnih krofni na balu biti namijenjena za Dragića.

“Odlučili smo da Srđan Dragić bude naš zaštitni lik ovog humanitarnog bala kada smo vidjeli bazar koji su njegovi vršnjaci pripremili da skupe sredstva da kupi prevozno sredstvo da bi mogao sa njima zajedno da prisustvuje nastavi. Tolika ljubav i tolika energija s kojom su ta djeca pristupila tom zadatku bila je odlučujuća da njemu posvetimo ovaj bal”, dodala je Mijićeva.

Ovogodišnji Svetosavski bal otvorile su male balerine, polaznice Male škole baleta, koja je projekat Kola srpskih sestara.

U programu bala su učestvovali i Ansambl “Nostalgija”, Hor “A Vista” , Udruženje za očuvanje tradicije i učenici i polaznici glumačke škole Gimnazije “Sveti Sava”.
Tokom humanitarne akcije odnosno prodaje krofne prikupljeno je 4 175 KM, a zlatnik u krofni pronašla je Arijana Tomić, koja je odlučila da isti daruje Srđanu sa željom da na kraju čitave akcije ostvari svoju želju i da prevaziđe sve nedaće i nastavi da se školuje zajedno sa svojim drugarima.