U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva” Šarenica” iz Prijedora sinoć je održan koncert pod nazivom ” Oj Kozaro ti si naša mati”.

Umjetnički rukovodilac KUD ” Šarenica” Milana Lukić izjavila je novinarima da je cilj koncerta bio očuvanje tradicije narodnih pjesama i igara ovog kraja koja se zaboravlja.

“Mislimo da se najviše zaboravljaju naše Potkozarje i Kozara jer svi teže da njeguju druge tradicije, a najmanje naše tako da mislim da sam naziv govori upravo ono što i treba da se sačuva, tradicija i običaji Potkozarja”, izjavila je Lukićeva.

Inače, KUD “Šarenica” ima 250 aktivnih članova raspoređnih u 17 grupa u Rasavcima, Orlovcima, Trnopolju i Garevcima. Ovo društvo je osnovano prije 11 godina.

Među gostima na koncertu su bili i članovi Ansambla narodnih pjesama i igara ” Veselin Masleša” iz Banja Luke čiji je umjetnički rukovodilac Goran Pupac naglasio da je riječ o ansamblu koji je posvećen čuvanju tradicija običaja igara našeg kraja.

” Večeras smo se zato i odlučili da predstavimo igre za Ozrena i Podgrmeča koji su neke mikroregije u Republici Srpskoj i za nas je to prioritet, prevashodno se bavimo očuvanjem tradicije našeg naroda iz Republike Srpske , ali i iz BiH”, rekao je Pupac.

Prijedorskoj publici se po prvi put predstavio Ansambl narodnih pjesama i igara Vojnić iz Hrvatske čiji je voditelj Čedomir Studen izjavio novinarima da su ponosni što okupljaju oko 60 članova svih nacija iz ovog malog mjesta sa Korduna sa 3.500 stanovnika.

” U našem ansamblu igraju zajedno Srbi, Hrvati i Bošnjaci i to je odraz višenacionalne demografske strukture u Vojniću. Pretežno igramo srpske igre zato što mlade ljude možete motivisati sa živim igrama, a to su pretežno igre srpskoga naroda u BiH.

Nastupali smo dosad u našoj zemlji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, imamo sada i nastup na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore “, izjavio je Studen.

Gosti “Šarenice” bili su i članovi prijedorskog SKUD-a “Dr Mladen Stojanović” koji su se predstavili igrama sa Grmeča i Kosova.

“U regiji Prijedor ima veliki broj registrovanih društava, jako je bitno da se družimo, uspostavimo prijateljstva, da se razmjenjuju kontakti , iskustva, znanja i sve ostalo što slijedi”, izjavio je Mladen Radić, umjetnički rukovodilac SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić kaže da Gradska uprava budžetskim sredstvima podržava rad mnogobrojnih društaava sa područja grada.

” Imamo kontinuirane razgovore, sarađujemo, osluškujemo njihove potrebe i na bazi toga ove godine smo kreirali budžet koji je za svaku pohvalu. Za kulturno-umjetnička društva i amaterizam u kulturi imamo značajno povećanje sredstava koja iznose 180.000 KM ove godine. Plod toga jesu ovako veliki koncerti, dobri koncerti”, izjavio je Milješić.