U okviru “Prijedorskog ljeta 2024”, večeras je u Pozorištu Prijedor, održan koncert dječijih i omladinskih horova Udruženja za očuvanje tradicije i Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva “Vila”. Prijedorskoj publici su se predstavili kroz repertoar duhovne i izvorne muzike.
Dječiji hor “Vilenjak” koji broji tridesetak članova uzrasta od 2,5 do 12 godina, pod rukovodstvom Vesne Mršić Turudije, Nikoline Railić i Branke Nastić Marčetić, predstavio se kratkim repertoarom dječijih pjesama.

“Više i ne brojimo nastupe ali nam je drago da imamo priliku da predstavimo ono što radimo i nadam se da je publika uživala. Mišljenja sam da je ovo jedan od načina kako bismo dotakli dječija srca i na taj način privukli još članova za naš hor”, rekla je Marčetićeva.ž

Da je Prijedor poznat kao grad horova, svakako da je zaslužno i Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Vila” sa svojim angažmanom i dugogodišnjom tradicijom.

“Ovo je za nas važno jer nam je ovo prvi nastup od kako se ponovo okupio omladinski hor. Hor “Vila” ima veliku tradiciju, pa i pored toga, jedno vrijeme je bila pauza u radu našeg hora. I evo okupili smo se ponovo u jedan omladinski hor koji okuplja uglavnom završne razrede osnovne škole i srednjoškolce”, rekla je Draženka Jovičin, umjetnički rukovodilac omladinskog hora SPD “Vila”.

U okviru Udruženja za očuvanje tradicije nastupile su dvije pjevačke grupe. Pored dječijeg hora “Vilenjak”nastupila je i ženska pjevačka grupa, koja se predstavila publici kroz izvorne pjesme.
“Jedan od ciljeva ovog koncerta za nas, a i za naše prijatelje sa kojim sarađujemo, jeste prije svega da svu našu baštinu prenosimo na najmlađe jer su oni najveći zalog održanja iste u budućnosti”, rekao je Dejan Karlica iz Udruženje za očuvanje tradicije.

Kozarski