Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evropska unija, kao najveći trgovinski partner Bosni i Hercegovini, od završetka rata donirala je više od tri i po milijarde maraka bespovratnih, grant sredstava za rekonstrukciju, održivu ekonomiju, promet, vladavinu prava i druge namjene.

Krajem juna, regiji je odobren novi paket bespovratne pomoći, a više od polovine tih sredstava će pripasti BiH, uglavnom za velike infrastrukturne projekte.

Od 1996. godine Evropska unija je u Bosni i Hercegovini realizovala različite projekte vrijedne tri milijarde i 700 miliona eura. Najviše bespovratnih sredstava je obezbijeđeno iz takozvanih IPA fondova namijenjenih zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, a 732 miliona eura je uloženo u 74 projekta kroz jedan od najvažnijih finansijskih instrumenata regionalne pomoći, Investicioni okvir za Zapadni Balkan 30. juna ove godine Evropska unija je odobrila dodatni paket bespovratne pomoći za nove vodeće infrastrukturne projekte u BiH.

– Od ukupno 528 miliona eura bespovratnih sredstava, koliko je Evropska unija nedavno dodijelila regionu, za BiH je namijenjeno više od pola što je 303 miliona eura za četiri značajna projekta. Projekti će građanima pružiti konkretne koristi, u smislu unapređenja saobraćaja, čiste energije i životne sredine. Među odobrenim projektima su i dva projekta kojima se nastavlja podrška Evropske unije izgradnji koridora 5C. Konkretno radi se o izgradnji dodatnih 26 kilometara auto puta što uključuje pet tunela i devet mostova na dionici Ozimice-Poprikuše i dionici Mostar sjever-Mostar jug -precizira portparolka Izaslanstva EU u BiH Zora Stanić.

Iz Autocesta Federacije BiH je saopšteno da je ovom javnom preduzeću, do sada, odobreno 15 aplikacija za bespovratna pretpristupna sredstva Evropske unije u iznosu od 443 i po miliona maraka bez najnovijih, najavljenih sredstava. Osim grant sredstava za gradnju koridora 5C i most preko Save kod Gradiške je dijelom finansiran sredstvima Evropske unije.

– Izdvojeno je 3,8, odnosno četiri miliona eura Evropske unije od 19 miliona koje su bile predviđene za finansiranje mosta preko rijeke Save. Ta sredstva su bila podijeljena: jedna komponenta su radovi a druga komponenta su usluge nadzora za šta je, takođe, proveden međunarodni postupak tako da smo mi u završnoj fazi povlačenja tih sredstava. Fakture su plaćene direktno od investitora a kasnije se one refundiraju iz tih grant sredstava – navodi Davor Vučković iz Autoputeva RS.

Više od 110 miliona eura grantova je obezbijeđeno i za druge vodeće infrastrukturne projekte, poput rehabilitacije luke Brčko, deminiranje rijeke Save, rekonstrukcije vodovoda u Gradačcu i Visokom te unapređenje usluga vodosnabdijevanja u šest opština Kantona Sarajevo. Među ovim projektima je i vodosnabdijevanje i sanacija kanalizacione mreže u Banjaluci gdje je krajem jula okončana gradnja rezervoara za vodu u prigradskom naselju Donja kola.

– Za Donja kola, iz ovog projekta je izdvojeno 600 hiljada eura kako bi mještani ove mjesne zajednice dobili kontinuirano i stabilno vodosnabdijevanje koje nemaju u prethodnih 20 godina. Pored ove mjesne zajednice još devet potprojekata su dio ovog projekta Voda 3 koji omogućavaju grantovska sredstva u iznosu od četiri miliona eura za projekat ukupne vrijednost 5,5 miliona eura – ističe gradski menadžer u Banjaluci Bojan Kresojević, piše BHRT.

Osim bespovratnih sredstava, BiH su obezbijeđeni i brojni povoljni krediti Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, a ovaj trend bi, približavanjem punopravnom članstvu Evropskoj uniji, kako se očekuje, trebao biti i nastavljen.