Javna ustanova Dom za starija lica Prijedor večeras je svečanom akademijom obilježila 25 godina postojanja i rada.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite za resor, socijalne , dječije i porodične zaštite Vladimir Makarić smatra da je to ustanova po kojoj je ova grad prepoznatljiv i koja zajedno sa gradskim i vlastima na nivou Republike Srpske pokušava da pruži dobru i kvalitetnu uslugu svojim korisnicima.
Makarić je novinarima izjavio da je 25 godina izuzetno dug period za bitisanje i djelovanje posebno jedne ustanove socijalne zaštite koja se bavi poprilično teškim poslom.
” Ovaj Dom za starija lica pokušava da pruži dobru uslugu i da naši korisnici koji su smješteni u dom budu što srećniji i zadovoljniji , ali isto tako da radnici koji su zaposleni u toj ustanovi budu zadovoljni i da mogu da pruže dobru uslugu i stručnu pomoć tim korisnicima i da im se nađu na usluzi”, rekao je Makarić.
On je dodao da Vlada Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite redovno sufinansira smještaj korisnika u ovu ustanovu što je u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.
” Isto tako izdvajaju se određena sredstva za sanacije, adaptacije, nabavke, sredstva za obezbjeđivanje grijanja, kao i sredstva kada se ustanova nađe u nekim kriznim momentima kada svojim sredstvima ne može da obezbijedi redovno poslovanje”, istakao je Makarić.

On je dodao da je u prethodnom periodu usvojen Zakon o socijalnoj zaštiti i i da je jedna od mjera i aktivnosti predviđennih strategijom i unapređenje standarda pružanja usluga u ustanovama socijalne zaštite.
” U narednom periodu ćemo se baviti tim poslom da naše ustanove ovog tipa pružaju usluge bar priližno ustanovama u okruženju i EU”, naglasio je Makarić.
Direktor Centra za socijalni rad Prnjavor Dragana Radulović izjavila je da je sa Domom za starija lica u Prijedoru sarađuju duži niz godina.

” Naša saradnja je obostrana, stara lica bez porodičnog staranja su jedna od kategorija kojima se bavi naša ustanova i kada postoji potreba za smještajem korisnika i Dom Prijedor je neko ko brzo i efikasno razmatra naše zahtjeve i gotovo udovolji svakom zahtjevu.Oni nam redovno šalju izvještaje o stanju naših korisinika i redovno organizujemo sastanke i pravimo naše zajedničke planove zaštite da li o terapijama ili posjetama za korisnike”, rekla je Radulovićeva.

Šef kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš izjavila je da je kada se pogleda unazad ova javna ustanova izuzetno napredovala.
” To je danas jedna respektabilna ustanova koja je jedina ovakvog tipa u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske pod okriljem Vlade Republike Srpske. Grad Prijedor je uvijek tu da podrži sve ono što treba ovoj ustanovi i uvijek smo za dobru saradnju i u narednom godinama ćemo poduprijeti i podržati rad na poboljšanju usluga i svega onoga šte je već započeto u ovoj ustanovi”, istakla je Dodoševa.

Direktor Doma za starija lica Prijedora Marija Ličanin je izjavila da je tokom 25 godina postojanja ova ustanova prošla kroz razne uspone i padove.
” Sada je naše poslovanje stabilno i vjerujemo da ćemo nastaviti tako”, rekla je Ličanin.
Na svečanoj akademiji koja je povodom 25 godina postojanja i rada održana u prijedodrksom pozorištu nastupili su Hor ” A Vista” , članovi Udruženja za očuvanje tradicije i učenici Gimnazije ” Sveti Sava” , a prigodnim zahvalnicama nagrađeni su oni koji su u proteklom periodu pomogli rad ove ustanove.