Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” Regionalni odbor Banja Luka jučer je obilježilo 111 godina postojanja. Bila je to zahvalnost prema svima koji s Merhametom njeguju misiju humanosti, a koja je ovom društvu, kako je poručeno, oduvijek ideja vodilja. Svečanosti u Hotelu Vidović u Banja Luci odazvali su se brojni predstavnici političkog i kulturnog života u BiH i Banja Luke , kao i akademski radnici, i drugi uglednici.

O misiji Merhameta u našoj zemlji govorili su prvi čovjek Banjalučkog regionalnog odbora Jasmin Spahić, a prisutnima se obratili Savjetnik potpredsjednika manjeg bh entiteta Sudbin Musić, Zastupnik u Parlamentu Federacije Fuad Abaspahić, te Glavni imam MIZ-a Doboj Ibrahim ef. Halilović, koji su govorili o važnosti podrške institucija Merhametu u ovom vremenu. Historijat Merhameta predstavljen je film koji sadrži važne informacije o organizaciji od osnutka do danas.

Naglasak je na djelovanju i misiji Merhameta u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Gosti na obilježavanju Svečanosti bili su direktor BH telekom u Banja Luci Srđan Jovanović, Savjetnik Ministra za raseljene osobe i izbjeglice FBIH Amir Zahirović, Savjetnik potpredsjednika manjeg entiteta Sudbin Musić, Savjetnik Gradonačelnika grada Cazin Šukret Hadžialić, Savjetnik Dopremijera FBIH Aleksandar Vuković, Savjetnica Gradonačelnika grada Banja Luke Adriana Basar , Zastupnik u Parlamentu FBIH Fuad Abaspahić, Odbornici u Skupštini Opština Modriča, Teslić, Bosanska Kostajnica Mirza Đedović, Mehmed Dubravac i Hašim Valjevac te Glavni imami MIZ- Doboj, Bosanskog Novog i Bosanske Kostajnice Ibrahim ef. Halilović i Haris ef. Ahmić, predstavnici MFS “EMMAUS” Mersiha i Adisa Spahić, ispred Udruženja “Izvor dobročinstva” Mirnes Imširević te direktor Turističke organizacije opštine Kotor Varoš Nemanja Knežević.

Uručena su i priznanja volonterima , predsjednicima Osnovnih odbora, a zatim brojnim institucijama, privrednim subjektima i pojedincima koji na različite načine podržavaju rad i djelovanje Merhameta. U revijalnom dijelu programa nastupili su članovi Hora BKC- a Prijedor mladi Ammar Arnautović i Lamija Ramić u izvedbi sevdalinki i recitacija.

Voditeljica programa bila je mlada talentirana Emina Mukić iz Prijedora.