Međunarodni dan srednjoškolaca, obilježen je jučer od strane Vijeća učenika Gimnazije Sanski Most, svečanom priredbom u prostoru stare gradske vijećnice.

Učenici Gimnazije u Sanskom Mostu obilježili su danas Međunarodni dan srednjoškolaca. Srednjoškolci iz Sanskog Mosta, već tradicionalno, nekoliko godina unatrag obilježavaju ovaj datum, te su se tako i ove godine pridružili velikom broju mladih iz gradova širom BiH, koji su na ovaj način željeli ukazati na značaj obrazovanja i važnost srednjoškolaca, te njihovu ulogu i položaj u današnjem društvu.

Prigodni program priredili su učenici sanske gimnazije i njihovi profesori, a u sklopu programa nastupio je muzički hor ove obrazovne ustanove, a pročitano je i nekoliko recitala i literarnih radova.

Podsjetimo, 17. novembar se obilježava kao Međunarodni dan srednjoškolaca. Prvi put je održan 1941. godine u Londonu,a tradicija je nastavljena zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Europe pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski, što je na kraju i učinjeno.

Kroz obilježavanje ovog dana, sanski gimnazijalci su i ovaj put nastojali ukazati na aktuelno stanje među mladima koji žive i školuju se u BiH, njihovoj perspektivi nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, kao i neophodnosti stvaranja što boljih uslova koji će im omogućiti da svoju budućnost grade u svojoj državi, a ne van njenih granica, što je posljednjih godina nažalost postala sve učestalija praksa.