Polaganjem cvijeća na spomenik u centru LJubije danas je obilježen Dan ove mjesne zajednice.

Pored mještana prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora.

On je novinarima izjavio da je ova sredina osamdesetih godina prošlog vijeka bila prepoznata kao izuzetno razvijena rudarska varoš.
” Rat je učinio svoje i dosta stanovnika je otišlo odavde tako da ova lokalna vlast pokušava da učini sve što može da na neki način ublaži taj odlazak”, izjavio je Javor.

On je istakao dobru komunikaciju sa mještanima u prethodnom periodu i više infrastrukturnih projekata realizovanih u skorije vrijeme.

U narednom periodu biće adaptirane kancelarije mjesne zajednice i spomen-soba kao jedan od najvažnijih projekata.

Lokalna zajednica Gornja LJubija trenutno ima 2000 stanovnika , prije rata je bilo 5000 .
” Mi radimo i živimo normalno, suživot sa ostalim narodima se odvija veoma lijepo, živimo složno, sa Gradom Prijedorom i gradonačelnikom imamo izuzetne odnose i time možemo da se pohvalimo i gradimo LJubiju i mislim da će u narednom periodu biti dosta toga urađeno”, rekao je Praštalo.

Sredinom 20. vijeka ovaj rudarski gradić je imao sve društvene strukture, kulturni i sportski centar, obdanište, stambene zgrade izgrađene zahvaljujući dolasku velikog broja radnika u Rudnik. U LJubiji su postojali i razni sportski klubovi, kulturno-umjetničko te vatrogasno društvo , a u nekadašnjem velikom parku, u centru LJubije, nastupala je bleh muzika, koja je postojala još od davne 1923. godine.. Ovdje su gostovala čuvena imena iz svijeta umjetnosti toga vremena pa i Lučano Pavaroti , a 1961. godine Bobi Fišer odigrao je simultanku sa ljubijskim rudarima.