Osnovni sud u Novom Gradu potvrdio je optužnicu protiv novinara Mladena Karana iz Prijedora kojom se tereti za prevaru, odnosno da je prisvojio 13.200 KM prikupljenih tokom humanitarne akcije za izgradnju kuće socijalno ugroženom dječaku Dejanu Zoriću iz Donjih Agića kod Bosanskog Novog.

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru Karanu na teret stavlja da je počinio krivično djelo prevare, za koje je zakonom zaprijećena kazna od jedne do pet godina zatvora.

U optužnici se navodi da je Karan tokom oktobra 2019. godine u namjeri pribavljanja imovinske koristi u medijima pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja novčane pomoći za izgradnju kuće socijalnom ugroženom Dejanu Zoriću.
Novinar BNTV-a Mladen Karan i zvanično optužen za prevaru

„U toku humanitarne akcije optuženi je svoj bankovni račun kod „Sberbanke“ prikazao kao račun za donacije, te tako doveo u zabludu veliki broj donatora koji su novčana sredstva uplatili na navedeni broj žiro računa, smatrajući da su ista namijenjena za donacije.

Takođe je i lično preuzeo novac na ime donacije od Rade Kljajić iz Beča u iznosu od 400 evra, prikazujući lažno da će ga utrošiti u svrhu navedene donacije“, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Karan sa računa potom podigao i prisvojio novac u iznosu od 13.200 KM, koji mu je povjeren kao osobi koja prikuplja donacije.

„U cilju da oštećene održi u zabludi, dio novca u iznosu od 36.244,00 KM uplatio je na račun Stane Zorić, majke maloljetnog đečaka, pokušavajući tako prikazati da su to sva sredstva od prikupljenih donacija“, navodi se u optužnici.

Ovaj slučaj je zgrozio javnost u BiH.

Srećom humanitarna akcija nije zaustavljena i zahvaljujući dobrim ljudima Dejan Zorić je dobio novi dom, čija je izgradnja završena u ljeto 2020. godine.