Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu izvještaj protiv lica čiji su inicijali A.B. iz Banja Luke zbog sumnje da je izvršilo krivično djelo neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

Riječ je o poznatom banjalučkom hakeru Aljoši Borkoviću.

Postoji osnovana sumnja da je ovo lice 2020. godine korištenjem lažnog naloga elekronske pošte dovelo u zabludu zaposlene u jednom pravnom licu iz Bratunca, koje je vjerujući da je riječ o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorilo i aktiviralo nalog elektronske pošte, navodi se u saopštenju.

Ovim činom je, bez njihovog znanja i saglasnosti, omogućeno instaliranje programa, a potom i pristup kompjuteru oštećenog i vršenje drugih radnji kao što je prebacivanje datoteka/podataka sa i na kompjutere oštećenog pravnog lica.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske upozoravaju građane da ne otvaraju sumnjive mejlove, te da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odgađanja prijave najbližoj policijskoj stanici.