Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić.

“Planiramo da otvorimo novu mljekaru u Prnjavoru koja će biti sabirni centar za otkup mlijeka, a jedan dio će se baviti proizvodnjom i preradom mlijeka”, rekao je Minić u Romanovcima kod Gradiške gdje se održava Deveto savjetovanje mljekara Srpske.

On je naglasio da je novim pravilnikom Ministarstva za poljoprivredu za ovu godinu predviđen niz mjera s ciljem podrške mljekarima.

“Predvidjeli smo povećanje podsticaja od tri feninga po litru mlijeka, što ukupno iznosi 3,5 miliona KM podsticaja u Republici Srpskoj. Godišnja proizvodnja mlijeka u Srpskoj iznosi od 122 do 126 miliona litar”, naveo je Minić.

On je istakao da Republika Srpska prednjači u proizvodnji mlijeka u odnosu na okruženje i da godišnji izvoz 40 miliona litara, što, kako je rekao, znatno utiče na BDP i na balans uvoza i izvoza.

Minić je napomenuo da je ovim pravilnikom predviđeno uvođenje i nove mjere koja se odnosi na izgradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u vlastitoj proizvodnji.

On je istakao da agrarni budžet Republike Srpske za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji za ovu godinu ostaje 180 miliona KM.

Mljekari u Republici Srpskoj žele povećati kapacitete za proizvodnju mlijeka i modernizovati objekte da bi bili konkurentniji na tržištu, izjavio je predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Milorad Arsenić.

On je rekao da je Republika Srpska odmah iza Slovenije kada je riječ o robotizaciji u mljekarstvu, navodeći da samo na području Kozarske Dubice, odakle on dolazi, trenutno ima osam muznih robota.

“Zajedno svi težimo što većoj proizvodnji u mljekarskoj industriji uz primjenu novih tehnologija i najsavremenijih mjera”, rekao je Arsenić.

Rtrs