Već sada je jasno da impozantno zdanje nove tvornice predstavlja zapadne standarde

Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević obišao je prije nekoliko dana novu tvornicu “GS-RAMA” sa Snježanom Köpruner, direktoricom i vlasnicom firme te saradnicima i predstavnicima kompanije Liebherr iz Bischofshofena, Helmutom Kaindlom i Hannesom Rieserom.

Izgradanja tvornice je već u završnoj fazi, a predstavnici firme “Liebherr”, za koju će se ovdje praviti dijelovi za bagere, došli su vidjeti u kojoj je to fazi. Oni su prilično zadovoljni samim radom. Malo su iznenađeni veličinom tvornice.

– Bili su kod nas u Travniku gdje su posjetili radnike iz Rame koji tamo rade na proizvodnji ovih dijelova. Sada je već više od 50 ljudi koji su već dvije godine kod nas, većina njih, a koji su se pokazali jako dobrima. Sad se nadamo da bi za jedno mjesec-dva mogli ovdje preseliti i početi raditi – navela je Köpruner.

Svi očekuju da bi strojevi trebali biti isporučeni do kraja trećeg mjeseca. Onda idu edukacije na novoj opremi.

– Mi isto nemamo iskustva s laserskim rezačem, tako da bi u puni pogon to mogli pustiti u petom, najdalje šestom mjesecu – komentirala je Köpruner, prenio je Ramski vjesnik.

Već sada je jasno da impozantno zdanje nove tvornice predstavlja zapadne standarde kakvi su na ovim prostorima tek u nastanku. Köpruner posebno ističe energetsku samoodrživost cijelog kompleksa.

– Ova tvornica je zamišljena kao jedna potpuno energetski neovisna tvornica. Dakle, već imamo 840 kW solara na krovu, planiramo još 1,5 MW kako bismo mogli zadovoljiti sve uvjete i standarde Evropske unije, koja je naše glavno tržište – dodala je Köpruner.

Tvornica “GS-RAMA” će u svojim počecima prije svega raditi dijelove za firmu Liebherr, a nakon potpune realizacije isporuke narudžbi, tvornica će krenuti s radom za Knorr-Bremse i za Njemačke željeznice. Nakon toga uslijedit će drugi projekti, ovisno o radnoj snazi. Tvornica bi na početku trebala biti dom za 100 radnika, a u punom kapacitetu za njih 250 do 300.

Situacija u svijetu i Evropi, ističe Köpruner, nije bajna. Problem radne snage prisutan je svugdje, ali postoje naznake o povratnicima.

– Mislim da je najljepše kući. Ovo je dobra prilika za sve one ljude koji bi se htjeli vratiti i ovdje raditi. Mislim da je većina Ramljaka koji sada rade kod nas u tvornici zadovoljnih. Plaće su relativno dobre za naše bh. uvjete ili hercegovačke, svejedno. Mislim da je ovo dobra prilika za sve ljude koji se žele vratiti, kao i za one koji žele ostati – pojašnjava Köpruner.

Köpruner ističe i mogućnost širenja u samoj Poslovnoj zoni “Izlaz”, osim primarnog proizvodnog pogona, izgrađena tvornica ima i dodatnih 2.500 kvadrata koji bi mogli poslužiti za proizvodnju električnih bicikala i električnog dostavnog vozila.

Ulaganja su u “GS-RAMA” ogromna, iznos koji se spominje je i preko 40 miliona, a prema riječima Köpruner i Ivančevića, očekuje se i širenje kompleksa. Sve ovisi o radnoj snazi. Ivančević vjeruje da će mnogi upravo Ramu izabrati kao mjesto za život i rad.