Šmit je odao počast Srbima, Bošnjacima. Romima, Jevrejima, političkim disidentima i svim drugim žrtvama ustaških i nacističkih zločina.

Tom prilikom je poručio: “Nikada više Srebrenica, nikada više Jasenovac, nikada više Aušvic”.

– Sjećamo se tih žrtava. Bilo je tragedija. Pozvao bih sve nas da sagledamo sve tragedije. Upravo smo juče i tokom nekoliko posljednjih dana imali rasprave o tragediji u Srebrenici, o ratu od 1991. godine do 1995. godine. Ovo što se ovdje dogodilo dio je dešavanja iz Drugog svjetskog rata, te agresije. Država iz koje dolazim, moja zemlja, mora preuzeti odgovornost za istorijsku situaciju, zajedno sa drugim Evropljanima, tako da iz ovoga možemo jedino izvući pouku koja glasi: “nikada više. Nikada više Srebrenica, nikada više Jasenovac, nikada više Aušvic” – rekao je Šmit.

Šmit je govorio o žrtvama u logoru Jasenovac, ali se osvrnuo i na politička dešavanja u BiH.

Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici došlo je do kulminacije političke krize, te se čini da na državnom nivou ne postoje funkcionalne institucije, a Šmit je otkrio da li vidi izlaz iz te situacije.

– Mislim da prvo moramo napraviti razliku između javne rasprave ili organizovane diskusije i pitanja da li je ovo stvarna kriza. Ne mogu zamisliti da će doći do prave krize jer sadržaj usvojene Rezolucije ne šteti nijednoj državi, niti jednom narodu, nego slijedi naš zajednički zahtjev da se sjećamo dešavanja gdje su stvari krenule po zlu. Mislim da bi bilo najbolje ukoliko bismo ovo mogli pretvoriti u jedno razumijevanje naše zajedničke budućnosti – rekao je Šmit.

Šmit smatra da kriza u BiH ne postoji.

– Dakle, možda razumijete da u ovom trenutku odbijam tvrdnju da sada imamo krizu. Ako politika u svijetu i na ovim prostorima ne može da se nosi s istinom, koja nekima nije ugodna, onda mislim da time gubimo momentum nakon pozitivnih stvari koje je donio Dejton. To ne bi trebao biti slučaj i ovo nije trenutak da pokazujete kako ste jaki, čvrsti momci. Ne, ne, imali smo dovoljno čvrstih i jakih momaka u prošlosti. Sada nam trebaju odgovorni ljudi i ja ih čekam – rekao je Šmit.