Vjetar jak južnog smjera, sa olujnim udarima. Na planinama se očekuju i orkanski udari juga

U Bosni i Hercegovini će danas jače naoblačenje sa zapada usloviti kišu, jače pljuskove i grmljavinu.

Vjetar jak južnog smjera, sa olujnim udarima. Na planinama se očekuju i orkanski udari juga.

U poslijepodnevnim satima postepeno smanjenje oblačnosti, prestanak padavina i slabljenje vjetra.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 22 stepena.

Upozorenje BIHAMK-a

Meteorolozi upozoravaju na jake udare vjetra i padavine, tako da se savjetuje opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala.

Posebno se izdvajaju magistralni put Jajce- Banja Luka (Podmilačje) i Olovo- Kladanj (Karaula) gdje je došlo do rušenja stabala, što ugrožava bezbjedni saobraćaj, upozoravaju iz BIHAMK-a.

Olujni udari

Slijedi burno vrijeme u naredna 24 sata, sapćio je sinoć BHmeteo.

Od noći na petak pa do petka navečer sve krajeve naše zemlje očekuju jaki do olujni udari južnog i jugozapadnog vjetra jačine uglavnom između 50 i 70 km/h. Lokalno udari vjtra mogu dostizati i do oko 90 km/h, a na planinama preko 100 km/h.

Pored jakog vjetra od jutarnjih sati petka sa zapada slijedi prodor hladne fronte koja će donositi padavine. Najprije u jutarnjim satima u zapadnim dijelovima Bosne i u Hercegovini, a kasnije u toku petka padavina će biti prolazno širom zemlje. Kiša, pljuskovi i lokalno grmljavina. Lokalno je moguće i nevrijeme uz obilniju kišu za kratko vrijeme, olujan vjetar i sitan led.

Nakon burnog petka, u subotu mirnije i pretežno sunčano vrijeme. Onda u nedjelju repriza petka uz jake do olujne udare južnog vjetra i padavine.

Narandžasti alarm

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) od sinoć je na snagu stavio narandžasti meteoalarm kao upozorenje na vjetar olujne jačine i kišu.

Iz FHMZ su izdali upozorenje zbog jakih do olujnih, lokalno i orkanskih, udara vjetra. Također, kako navode, postoji mogućnost i intenzivnijih pljuskova praćenih grmljavinom.

-Udari vjetra očekuju se širom zemlje te je upozorenje na jak vjetar izdat za sve dijelove BiH.

Padavine se uglavnom očekuju u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima Bosne i u tim dijelovima će, osim za vjetar, biti na snazi i alarm za padavine – navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje: – Udari vjetra od drugog novembra od 20 sati do trećeg novembra do 15 sati.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U petak jače naoblačenje sa zapada će usloviti kišu, jače pljuskove i grmljavinu. Vjetar jak južnog smjera, sa olujnim udarima. Na planinama se očekuju i orkanski udari juga. U poslijepodnevnim satima postepeno smanjenje oblačnosti, prestanak padavina i slabljenje vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

U subotu umjereno do pretežno oblačno i promjenljivo vrijeme, povremeno sa slabim lokalnim pljuskovima, češćim na području Hercergovine. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C.

U nedjelju ponovo jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove, grmljavinu i vjetrovito vrijeme. Očekuje se jako jugo sa olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21°C.

U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno i promjenljivo vrijeme, povremeno sa slabim lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C.