Čak 3.000 maraka mjesečno, uz topli obrok, uplatu svih doprinosa, smještaj te druge pogodnosti, mogao bi zaraditi kuhar koji se zaposli u jednom restoranu u Stocu.

Toliku plaću, uz dodatnu nagradu tokom ljetne sezone, u oglasu je ponudio ugostitelj Ibrahim Batan Buzaljko. Uz silne simpatije javnosti koje je pobrao objavom takvog oglasa, Buzaljko već mjesec otad nije uspio pronaći kuhara. A potrebno mu ih je četvero.
Prava pomama

Kako nam je ispričao, hroničan nedostatak kuhara i uopće osoblja u ugostiteljskom sektoru sve je izraženiji.

– To je strašan problem, vjerujte, a sve sam pokušao. Interesa i upita za oglas je bilo, ima i dalje, ali nekako kao da svi bježe od odgovornosti. Pravog, profesionalnog kuhara je, izgleda, nemoguće naći, pogotovo u Hercegovini – ispričao nam je on.

Nepojmljivo mu je da obrazovanje ne prati tržište rada, pa je kao primjer ukazao na činjenicu da u Stocu od dvije srednje škole nijedna ne obrazuje učenike za zanate i ona zanimanja koja su deficitarna.

Njegov primjer nije jedini. Štaviše, kao nikada ranije u Hercegovini je krenula prava pomama za kuharima, konobarima, recepcionarima, sobaricama…

Davor Krešić, poznati neumski hotelijer, kazao nam je da je još u novembru prošle godine oglasio radna mjesta za ovu sezonu.
Turistička mjesta

– To je ogroman i kod nas zapravo standardni problem. Ne možete očekivati kuhare, konobare i slično iz, primjerice, Mostara, Međugorja, Sarajeva, jer sve su to turistička mjesta, a skoro podjednako tog kadra nedostaje i njima. Novac nije problem, plaće koje se nude su zaista visoke, ali, jednostavno, te radne snage nema – rekao nam je Krešić.

Umjesto da se, kako je naglasio, bavi prodajom i marketingom, trenutno je prisiljen fokus držati na traženju kadra.

– Nema druge, izgleda, već da uvozimo radnu snagu iz Nepala i Bangladeša – dodao je on.
Najtraženija zanimanja

Zanimljivo je da su, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, kuhari među najbrojnijim zanimanjima u mnogim kantonima. Najviše ih je u Tuzlanskom kantonu, i to 1.102, zatim u Zeničko-dobojskom, gdje ih je 781, a u Hercegovačko-neretvanskom na birou se vodi 697 kuhara. Kako su kazali naši sagovornici, postavlja se pitanje vođenja takve evidencije i uopće svrhe.

U sklopu istraživanja tržišta rada za ovu godinu među najtraženijim zanimanjima 3. i 4. stepena SSS-a su prodavači/trgovci, konobari, bravari, zavarivači, varioci, kuhari, vozači kamiona, šivači, stolari…

Iskazana je velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.