Onkološki pacijenti umiru čekajući na zračenje, klinike nemaju adekvatnu opremu za liječenje, imaju problem s nedostatkom lijekova i listama čekanja

Dok jezive informacije stižu iz Tuzle, gdje onkološki pacijenti umiru čekajući na zračenje u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), u kojem nemaju adekvatnu opremu za liječenje, ustanovili smo da je slična situacija i u drugim bh. gradovima. Teško oboljeli pacijenti su na listama čekanja, nema novca za potrebne lijekove te su se zbog svega navedenog prinuđeni sami boriti za ozdravljenje i život.

 

Ostanu dužni

Prema riječima predsjednice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke „Renesansa“ Enide Glušac, teško oboljeli pacijenti imaju problem s nedostatkom lijekova i listama čekanja.

– Trenutno se u FBiH na listi čekanja nalazi 1.771 pacijent, od toga su 1.023 pacijenta za lijekove. Ovdje se ne radi samo o onkološkim nego o raznim pacijentima koji su oboljeli od nekih teških bolesti i kojima su potrebni ovi skupi lijekovi. Ostatak pacijenata s liste čekanja jesu pacijenti koji čekaju na određene medicinske usluge – kazala je Glušac.

Vlada FBiH je, kaže, Fondu solidarnosti do sada dužna više od milijardu KM. Također, osim ona 33 i po miliona koje je Vlada dala redovnom uplatom u ovoj godini, posljednjim rebalansom budžeta uplatila je još dodatnih 10 miliona, a donijeli su zaključak da 60 miliona uplate kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja. Po zakonu, Vlada treba uplatiti jednaku količinu novca koliko se dobije iz redovnih doprinosa. Za ovu godinu je trebala uplatiti 200 miliona KM.

 

– Članovi Udruženja oboljelih od karcinoma dojke „Renesansa“, Udruženja rematoidnog artritisa i Udruženja oboljelih od malignog melanoma krenuli su po kantonima da pregovaraju s njima. Želimo da vidimo da li su oni voljni da izađu ususret Federalnom fondu solidarnosti i da uplate određene sume novca jer bi se na taj način pronašlo rješenje za ovu tekuću godinu, a već za narednu mi tražimo od Vlade FBiH da pronađe sistemsko rješenje kako bi se ukinule sve liste čekanja – navela je Glušac.

Lista smrti

Kako ističe, udruženja se zalažu za to da se osigura priliv sredstava i da se pacijenti ne liječe više prikupljanjem novca putem SMS poruka.

– Samo za metastatski karcinom jednom pacijentu mjesečno je potrebno od 6.500 do 12.000 KM, a neki pacijenti čekaju po 14 mjeseci da bi počeli primati terapiju. Mi tu listu čekanja nazivamo listom smrti i zalažemo se za to da se ona ukine – navela je Glušac.

Kupovina pametnog lijeka

Prema riječima jedne onkološke pacijentice koja se liječi u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (KCUS), predloženo joj je da, uz hemoterapiju, kupi i pametni lijek. Pacijentica navodi da se taj lijek, koji ubrzava proces ozdravljenja, kupuje na dobrovoljnoj osnovi, a cijena mu se kreće od 930 do više od 3.000 KM. Postavlja se pitanje šta je s onim oboljelima koji nemaju novca da izdvoje za pametni lijek. Kako njima pomoći?