Stanje u Ukrajini mobiliziralo je zapadni svijet, posebno europske članice NATO saveza, što potvrđuju brojna ulaganja, no jedno odskače.

Naime, u Rumunjskoj se počela graditi najveća NATO baza u Europi, a projekt je vrijedan blizu 2,5 milijarde američkih dolara. Baza će se prostirati na 2.500 hektara i zapravo se radi o proširenju postojeće baze Ratnog zrakoplovstva Rumunjske Mihail Kogalniceanu, prenosi Euronews.

Proširit će se i graditi nove piste, hangari za avione i helikoptere, niz skladišta za oružje, gorivo i svu moguću opremu, a za potrebe samih vojnika i njihovih obitelji podići se nove škole, dječji vrtići, dućani i bolnica.

Prisutnost u istočnoj Europi NATO je odlučio znatno pojačati otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Osim toga, Savezu su se u protekle dvije godine pridružile i dvije nove europske članice – Švedska i Finska.

Prisutnost u Rumunjskoj nije slučajna jer graniči s Moldavijom, čija se odmetnuta pokrajina Pridnjestrovlje želi pridružiti Rusiji te balkanskim zemljama koji njeguju odnose sa Rusima.

N1