Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jutros se sastao s visokom predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom (Christian Schmitd).

Visoki predstavnik je naglasio da je posjeta Stoltenberga BiH veoma važna.

– Saradnja između dejtonskih institucija, NATO-a i svih onih koji čuvaju sigurnost u BiH je značajna. Moramo ponovo izgraditi povjerenje u pravnu državu – rekao je.

Naglasio je da je to njihov zajednički posao, kao i domaćih političara, te da rade na tome i trebaju podršku EU i NATO-a. Stoltenberg je naglasio važnost uloge visokog predstavnika te poručio da daje podršku BiH.

– Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilne regije – istakao je.

Dodao je i da je zadovoljan zbog produženja misije EUFOR-a u BiH te poručio da NATO ne može i neće dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH. Naglasio je da NATO ima cijelu historiju saradnje s Uredom visokog predstavnika.

– Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed – istakao je.

Zahvalio se i Šmitu za predan rad u BiH i rad na stabilnosti regije.