Milorad Dodik stigao je danas na Sud Bosne i Hercegovine gdje će mu se danas održati ročište povodom optužnice koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Uz njega, optužen je i vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić.

Kako je ranije za Klix.ba potvrdio Dodikov advokat Goran Bubić, u Dodikovoj pratnji u svojstvu pravnog savjetnika bio je i advokat Ante Nobilo, ali i još tri člana pravnog tima koji će suđenje posmatrati iz prostora namijenjenog javnosti. Dodik je danas, za razliku od prošlog puta kada je ušao na sporedni ulaz, danas ipak koristio glavni ulaz.

Ranije danas su se pred zgradom Suda BiH okupili brojni dodikovi pristaše. Između ostalih tu su delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, veterani i starješine Vojske RS-a.

Uz njih, tu su i brojni zvaničnici iz RS-a uključujući državnu parlamentarku Sanju Vulić, članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović kao i premijera RS-a Radovana Viškovića.

Podsjećamo, optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) Christiana Schmidta. Dodik tvrdi da je proces “montiran”, a na izjašnjavanju o krivici koja je bila u oktobru, Dodik je rekao da “ne razumije optužnicu”.

Sljedeće ročište trebalo je biti održano 22. novembra, no odgođeno je zbog “Dodikovih službenih i zdravstvenih obaveza”, a radilo se o putu u Mađarsku na sastanak s premijerom te zemlje Viktorom Orbanom.

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smio ponoviti krivično djelo za koje se sada tereti.