Još jedan u nizu napada na povratnike u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska već nekoliko dana puni stupce crne hronike domaćih medija. Napadnuta je bošnjačka povratnička porodica u Gacku na čiju je kuću pucano.

Pojedinci, ponukani oštrom i sramnom retorikom koja je u našoj zemlji zastupljena već godinama, ali i činjenicom da za ove napade rijetki snose odgovornost, usude se na ovakve sramne činove.

Oglašavaju se potom, kao po običaju, i zvaničnici tog entiteta osuđujući napad i pozivajući na hitno rasvjetljavanje slučaja, ali i predstavnici vlasti iz Federacije BiH.
Nažalost, kao i do sada, pompa traje nekoliko dana, a ti ljudi nakon nekog vremena ostanu prepušteni sami sebi, a napadi na njih padnu u zaborav.
U RS-u, jasno je, povratnici nisu poželjni. A političarima iz FBiH su, čini se, teret i služe tek toliko za potkusurivanje i samopromociju, odnosno skupljanje jeftinih političkih poena.
Znaju se tako zaredati, posjećivati i fotografisati se. Nakon toga se vrate svojim uobičajenim radnim aktivnostima, a na ove sve učestalije događaje i napadnute povratnike zaborave. Poneki ih se sjete tek onda kada se ovakvi činovi, nažalost, ponove. I to sjećanje obično biva samo u javnim istupima.

U praksi, niko ne učini dovoljno da počinioci odgovaraju za učinjeno.

Tako je bilo i sa porodicom Memišević iz Višegrada. Fadil i Ajša Memišević 24. marta prošle godine pretučeni su i opljačkani u svojoj kući. Do sada niko još nije odgovarao za ovaj brutalni napad na stariji bračni par.

Nije to jedini nerasvijetljeni slučaj. Dugačak je spisak napada na povratnike u RS-u za koje niko nije odgovarao.