Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) potvrdio je u četvrtak da su Sjedinjene Države i Velika Britanija, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izveli napade u Jemenu na lokacije koje koriste pobunjenici Huti, poručivši i da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama.

“Nepoštivanje međunarodnog prava”

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da je američki napad na teritoriju Jemena potpuno nepoštivanje međunarodnog prava.

– Američki zračni napadi na Jemen još su jedan primjer anglosaksonskog iskrivljavanja rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i potpunog nepoštivanja međunarodnog prava u ime eskalacije situacije u regiji za njihove vlastite destruktivne svrhe – rekla je.

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev poručio je da su Amerikanci otvorili novu frontu protiv Huta u Jemenu.

– Ove noći Amerikanci su otvorili novu frontu protiv Huta u Jemenu, skrećući pažnju, između ostalog, s problematičnih optužbi u Kijevu – naveo je Medvedev, optužujući Ukrajinu za sumnjive radnje s oružjem koje im je poslano.

Oglasila se i Kina

Kina je rekla da je zabrinuta zbog eskalacije napetosti u Crvenom moru i pozvala na suzdržanost nakon zajedničkih vojnih napada SAD i Ujedinjenog Kraljevstva na ciljeve Huta u Jemenu.

U redovnom brifingu za novinare portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da Peking “poziva sve relevantne strane da ostanu smirene i budu suzdržane kako bi se spriječilo širenje sukoba”.

– Spremni smo komunicirati sa svim stranama i deeskalirati napetosti, s ciljem zajedničkog održavanja sigurnosti međunarodnog plovnog puta – dodao je.