“Kralj kripto valuta” Do Kvon, jedan od najvećih prevaranata svih vremena koga su jurile vlasti tri zemlje i koji se trenutno nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, tokom bekstva se krio u Beogradu, a njegov najbliži saradnik Han Čang Džun u srpskoj prestonici kupio je luksuzni stan od dva miliona evra u elitnom naselju.

Državljanin Južne Koreje Do Kvon nalazi se u prihvatilištu za strance u Crnoj Gori od 23. marta nakon odslužene četvoromesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava. On je sa saradnikom uhapšen na aerodromu u Podgorici sa lažnim pasošem 23. marta prošle godine kada su sa tim dokumentima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai, a kako je iz Srbije stigao u Crnu Goru, do danas je ostalo nepoznato.

Viši sud u Podgorici doneo je nepravosnažno rešenje početkom aprila kojim je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog Do Kvona u odnosu na obe zamolnice – Južne Koreje i SAD, dok će konačnu odluku o ovom predmetu doneti ministar pravde Andrej Milović.

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog dela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka, tereti Do Kvona za više krivičnih dela uključujući zaveru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cenama hartija od vrednosti.

„Kralj kriptov valuta“ koji se tereti za prevaru tešku neverovatnih 40 milijardi evra jedno vreme bio je Beograđanin. Kako je pisao DL news, Do Kvon se, dok su ga SAD, Južna Koreja i Singapur tražili zbog prevara, krio u luksuznom stanu u elitnom beogradskom naselju Dedinje, u kompleksu „Ambasador park“, a nekretnina u kojoj je živeo, kupljena je za 2 miliona evra.

U dokumentu iz katastra, do kojeg je došao DL news, pokazuje da je dupleks stan kupio južnokorejski državljanin Han Čang Džun, koji je uhapšen zajedno sa Do Kvonom, kada su iz Crne Gore hteli da pobegnu privatnim avionom u Dubai.
Foto: Video/Nova.rs

Han je takođe kupio i dva parking mesta u kompleksu „Ambasador park“ u elitnom beogradskom naselju Dedinje, za koje i DL news navodi da je mesto gde stanuju „diplomate i bogataši“.

Kvona traže vlasti nekoliko zemalja zbog njegove uloge u propasti „Terre“ u maju prošle godine, koji je investitore koštao neverovatnih 60 milijardi dolara. Dok su ga svetske policije tražile, Beograđanin Kvon „krio“ se na Dedinju mesecima. Novinari tog portala pišu da nije poznato kako je Do Kvon tako dugo uspevao da se krije i izbegava srpske vlasti, mada je i Interpol u septembru za njim izdao međunarodnu poternicu.

Ispostavilo se da su Do Kvon i njegov prijatelj i saradnik Han, koji je bio finansijski direktor Kvonove kompanije „Terragorm Labs“, živeli među beogradskom elitom.

Zanimljivo je da se i ambasada Južne Koreje, koja je tragala za svojim državljaninom Do Kvonom, nalazi na 6 minuta vožnje od stana gde se begunac krio. Kako piše DL news, „to znači da su istražitelji sa Dalekog Istoka, koji su radili sa lokalnom policijom na lociranju i hapšenju begunaca, njima bili mnogo bliže nego što su mogli i da naslute“.

Da sve bude još gore, južnokorejski sajt Digital Asets objavio je da su IP adrese sa kojih je pristupano nalozima na društvenim mrežama Kvona, odgovaraju adresi stana u „Ambasador park“ kompleksu u kom su Kvon i Han stanovali.

Portal Nova.rs obišao je pomenuti kraj koji slovi za jedan od luksuznijih u Beogradu.
Ambasador park Dedinje Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kako navode iz DL newsa, njihov novinar je na licu mesta razgovarao sa ženom koja je čuvala decu jedne porodice u kompleksu, koja je potvrdila da ih je viđala.

„Zapazila sam ih jer su sedeli u crnim, skupim kolima ispred kompleksa jedno vreme, a onda sam videla mršavog muškarca sa naočarama i dužom kosom“, izjavila je sagovornica, koja je prepoznala Hana na jednoj fotografiji koja joj je pokazana.

Postavlja se pitanje temelitosti istrage koju su sprovodili srpski organi o boravku i kretanju Do Kvona i njegovog saradnika, navode iz DL news-a. Kao članica Interpola, Srbija je dužna da radi sa tužiocima i policijama iz drugih zemalja članicama na lociranju i hapšenju begunaca.

DL je već pisao da je Do Kvon koristio vlastito ime pri osnivanju nove kompanije u Srbiji, nekoliko nedelja pošto ga je Interpol stavio na svoju listu najtraženijih begunaca, a Južna Koreja izdala nalog za njegovo hapšenje.

Iako na poternici Interpola, Do Kvon se ponekad pojavljivao u podkastima i na društvenim mrežama, osećajući se komotno u svom bekstvu od zakona i čak „Nju jork tajmsu“ početkom marta dao izjavu: „Oni očigledno znaju gde sam“.

Takođe početkom marta su Kvon i njegov saradnik Han uspeli da otputuju do Crne Gore odakle su privatnim avionom hteli da pobegnu u Dubai, tek kada je policija otkrila njihove lažne kostarikanske pasoše, pogranična policija je posumnjala da nešto nije u redu i oni su uhapšeni na podgoričkom aerodromu 23. marta.

DL news su uputili pitanja srpskoj policiji i zatražili odgovor na pitanja vezana za Do Kvonom boravak u Beogradu, ali nisu dobili odgovor.

Ambasador park Dedinje Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Tužilac Posebnog odeljenja za Visoko-tehnološki kriminal, Branko Stamenković, za DL news je rekao da su se „tragovi ohladili, ali da istraga još traje i da bi on izdao nalog za njegovo hapšenje kada bi znao gde se nalazi“.
Krah tržišta

Do Kvon, mozak koji stoji iza kriptovaluta TerraUSD i Luna, došao je u centar svetske pažnje nakon što je krah njegovog poduhvata izazvao ogroman pad na celokupnom tržištu kriptovaluta.

On je izvršni direktor kompanije „Terraform Labs“ koja stoji iza dve tehnologije: kriprovalute TerraUSD, koja trguje sa američkim dolarom, i tokena Luna, koji bi trebalo da obezbedi stabilan kurs.

Kako smo ranije pisali. TeraUSD i Luna su kolabirali u maju 2022. godine, izbrisavši tržišnu kapitalizaciju od skoro 45 milijardi dolara za nedelju dana i uzrokujući stotine milijardi gubitaka na većem tržištu kriptovaluta. Kvon se suočava sa pravnim i društvenim pritiskom u vezi sa svojom ulogom u nesreći Tera. Građani iz različitih jurisdikcija — uključujući Južnu Koreju, Singapur i Sjedinjene Države — preduzimaju pravne mere protiv Kvona.