Oluja Ingunn pogodila je Norvešku udarima vjetra, čija je brzina većina od 193 km/h, piše Sky News. Kućanstva u središnjim područjima jučer ujutro nisu imala struje, a zbog vjetra je autobus izletio s ceste sjeveroistočno od Bergena.

 

Nema povrijeđenih

– Niko od 14 putnika u autobusu nije ozlijeđen – rekla je policija.

U nekim dijelovima Norveške zatvorene su škole, ceste, tuneli i mostovi. Vjetar je iščupao nekoliko prozora hotela u Bodu, u okrugu Nordland, gdje je policija izdala upozorenje na “opasnost po život”. Bodo se nalazi sjeverno od Arktičkog kruga.

Upravitelj hotela potvrdio je štetu na hotelu Radison Blu od 13 spratova. Šteta je nastala na najvišem spratu zgrade hotela. Oko centra Bodoa postavljen je policijski kordon. Oštećenje je pretrpjela i bolnica u Harstradu.

 

Fotografije u norveškim medijima prikazuju platformu za slijetanje helikoptera prepunu krhotina.

– Crjepovi lete posvuda po gradu i vidljivost je loša – rekao je portparol grada Oivind Arvola za norvešku televiziju NRK.

Oluja, koju su norveški meteorolozi proglasili najjačom koju je zemlja vidjela u posljednjih 30 godina, pogodila je središnju Norvešku u srijedu. Jučer se oluja pomaknula prema sjeveru. Meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje za područje Arktika.

Mnogo dojava

Norveški rekord postavljen je u srijedu navečer za jak vjetar, javljaju mediji u zemlji. Srednja brzina vjetra u Norveškoj bila je ekvivalent uraganu treće kategorije jer je iznosila više od 190 km/h. Meteorolozi kažu da će se oluja pomaknuti prema sjeveroistoku te oslabjeti i da će se vjetrovi početi brzo smanjivati, piše Sky News.

Portparol policije u regiji Troendelag, rekao je za norvešku novinsku agenciju NTB da je državna agencija za javnu sigurnost primila između 40 i 50 dojava tokom noći od ljudi pogođenih olujom.