Novinarska udruženja u BiH pozdravila su najavljeno donošenje zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima, te poručila da se mora znati ko su stvarni vlasnici svakog od medija.

Naime, ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto najavio je da će se u narednim mjesecima intenzivno baviti izradom Nacrta zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima.

Svjesni su novinari da nema idealnog zakona, te da nijedan od njih nije riješio sve probleme, ali će se, nadaju se, na ovaj način riješiti bar dio onih koji su se nagomilali.

U Udruženju “BH novinari” kažu da su prijedlog ovakvog zakona još 2018. godine dostavili nadležnima.

“Mi očekujemo da će ovo što Forto najavljuje biti u duhu tog prijedloga i da je riječ o kompletnom rješenju, a ne samo o, da tako kažem, parcijalnoj varijanti. Dakle, ne da to budu izmjene nekog zakona, već izrada potpuno novog zakona”, rekao je Marko Divković, predsjednik Udruženja “BH novinari”.

U tom prijedlogu su, dodaje, navedena četiri uslova, uključujući i registraciju svih medija u BiH kod regulatora, kao i izradu fonda koji će pomagati medijima u stvaranju boljih sadržaja.

“Ja se nadam da su gospoda ozbiljno shvatila taj prijedlog i da će on kao takav ugledati svjetlost dana. Jedan od motiva za samu ideju donošenja tog zakona je upravo to da se zna ko je vlasnik, porijeklo kapitala i slično. Mi sada imamo na sceni medije za koje se ne zna ko je vlasnik – da li je u pitanju podzemlje, pranje novca, da li iza njih stoje političke partije itd.”, naveo je Divković za “Nezavisne novine”.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, rekao je da se novinarska zajednica godinama zalaže za donošenje ovakvog zakona.

“Moramo znati ko su stvarni vlasnici svakog od medija, i to ne samo naziv pravnog lica, već sve do fizičkih lica koja stoje iza takvih kompanija. Na primjer, ako neki medij stalno piše da je u nekoj pekari hljeb loš, a vlasnik tog medija je neka pekarska industrija, građani onda mogu zaključiti da se tu radi o napadu na konkurenciju. Ili možda i nije, možda je i opravdano, ali će građani imati tačnu informaciju ko je vlasnik takvog medija”, rekao je Vukelić za “Nezavisne novine”.

Kako je dodao, mediji ne mogu tražiti od predstavnika pravosudne, izvršne i zakonodavne vlasti da budu transparentni u svom radu ako to sami mediji nisu, jer to je licemjerstvo.

“Znači, ozbiljan medij mora imati jasno naznačenu vlasničku strukturu – ko su vlasnici, ko stoji iza njih odnosno ko su povezana lica”, naglasio je Vukelić.

Donošenje zakona koji je najavio Forto podržava i Goran Skoko, predsjednik Skupštine Društva novinara BiH, koji takođe smatra da nam je potrebna transparentnost vlasništva nad medijima.

“Sigurno je da bi se to trebalo znati, a ne da pojedini portali rade za pojedine službe, pojedine političke stranke i tako dalje”, naveo je Skoko.