Na svjetskim tržištima cijene nafte padaju zbog slabije potražnje, a do pada je došlo i na bh. tržištu, ističu sagovornici te dodaju da su sadašnje cijene na pumpama pale na prihvatljive okvire.

Na benzinskim pumpama u BiH došlo je do korekcije cijena, pa su tako cijene na pumpama u Banjaluci od ponedjeljka niže i kreću se od 2,43 do 2,52 za litar benzina, dok dizel košta od 2,69 do 2,74 KM.

I u Sarajevu su nove cijene, te dizel košta od 2,56 KM do 2,72 KM, dok je cijena benzina iznosila od 2,56 do 2,66 KM.

Naime, kako je rekao Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, došlo je do pada cijene goriva na pumpama za nekih pet feninga u odnosu na prošlu sedmicu.

– Vjerujem da bi na sadašnjem nivou cijene goriva trebalo da se zadrže pet do deset dana, bez obzira na geopolitičke probleme koje imamo – kazao je Savić.

Dodao je da se trenutno prati cijena goriva na svjetskom tržištu te ističe da je vrlo teško predvidjeti šta će se dešavati u narednom periodu.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, kazao je u razgovoru za “Nezavisne novine” da su sadašnje cijene na pumpama u BiH pale na prihvatljive okvire.

– Ako gledamo sada stanje na benzinskim pumpama, cijene su dosta realne i odražavaju cijenu nafte na svjetskom tržištu – kazao je Bečarević i dodao da ono što bi moglo da zabrine jesu trenutne cijene barela nafte koje su prisutne, a kreću se oko 80 dolara.

– Ove cijene nisu želje onih koji izvoze naftu, tako da se vrlo lako može očekivati u narednom periodu da se smanje kvote na proizvodnju nafte kako bi se vještački podigla cijena, jer ovo su za njih niske cijene i sigurno će biti borba između onih koji žele da smanje ovu cijenu i održe je na nekom nivou sa zemljama OPEC-a, koje žele da cijena barela nafte iznosi više od 100 dolara – kazao je Bečarević i dodao da je sigurno u svijetu smanjena aktivnost u vezi s potražnjom.

Zaključio je da od svjetskog dešavanja upravo zavisi kakve će cijene biti na pumpama u BiH