Pred sudom u Beču danas je osuđen mladić (18) iz Bosne i Hercegovine koji je zajedno sa Austrijancem (17) u maju mjesecu pucao iz vazdušne puške kroz prozor stana u kojem živi, u bečkom kvartu Favoriten.

Čak ni njegovo pokajanje na jučerašnjem ročištu nije imalo uticaja pa je tako dobio dvije godine zatvora. Istu zatvorsku kaznu dobio je i 17-godišnjak.

Inače, državljanin Bosne i Hercegovine (18) je samo dva dana prije tog majskog incidenta osuđen zbog posjedovanja i promocije propagandnog materijala Islamske države.

Iako je i tada osuđen na zatvorsku kaznu, to ga nije spriječilo da izazove incident koji je digao bečku policiju na noge. Tada je pogođen prolaznik, ali nije zadobio teže povrede.

Inače, na ovom suđenju, koje je trajalo svega dva dana, njima se sudilo za terorističko udruživanje, pokušaj nanošenja teških tjelesnih povreda i kršnje Zakona o naoružanju. Državljanin BiH juče je rekao da žali zbog svega te da on apsolutno ne podržava IS.

– Tada nisam znao šta je dobro, a šta loše. Bio sam zbunjen – rekao je on, dodavši da ima kćerkicu i da ne želi da ga više povezuju sa IS.

Inače, kako se moglo čuti tokom suđenja, njih dvojica su vazdušne puške kupili u Češkoj Republici.

S druge strane, 17-godišnjak je, pored osuđujuće presude, odmah upućen u forenzički terapeutski centar jer su vještaci tokom suđenja izjavili da je on „posebno opasan“, prenose Nezavisne novine.