Radovi na uređenju gradske deponije u Sanskom Mostu su započeli i traju ovih dana, a u sklopu tih aktivnosti novim asfaltom je presvučen put koji vodi na ovaj lokalitet.

Prema riječima Farisa Hasanbegovića, načelnika ove općine, ovo je prva faza tog projekta, koja je urađena iz razloga što je dosadašnji put bio u vrlo lošem stanju.

U narednom periodu, prema njegovim riječima, uslijediće zamjena dotrajale ograde koja opasuje prostor deponije te izgradnja nekoliko kapija radi lakšeg pristupa odlagalištu.

Naposlijetku, planira se i uređenje prostora gdje se odlaže smeće, njegovo ravnanje i zatrpavanje zemljom.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 150.000 maraka, a finansira se sredstvima Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, koje je izdvojilo 90.000 maraka, dok je preostali dio osigurala općina Sanski Most. Deponija smeća u Sanskom Mostu, na lokalitetu Magarice odmah iznad grada, decenijama je najveći ekološki problem ove lokalne zajednice. Ono što u ovome trenutku predstavlja problem jeste to što se Javno komunalno preduzeće “Sana”, koje se bavi odvozom i odlaganjem smeća, nalazi u stečaju koji još nije okončan. “Po okončanju tog procesa biće moguće planirati ukupnu politiku gazdovanja otpadom, što je naš prioritet”, kazao je Hasanbegović.

Dodaje kako to podrazumijeva i uspostavljanje procesa sortiranja i reciklaže smeća, što bi smanjilo ukupne količine otpada koji se odlaže, a sada na godišnjem nivou iznose oko 9.000 tona.

Gradska deponija na pomenutoj lokaciji formirana je 1968. godine i od tada ima karakter privremene, ali se i danas koristi zbog nepostojanja drugih kvalitetnih rješenja.

Dodatni problem je to što se nalazi na uzvišenju iznad grada, gdje je nepovoljna ruža vjetrova, a ekolozi ukazuju i na opasnost od zagađenja vodotokova koji se nalaze u blizini, s obzirom na to da se smeće odlaže na propusnom kraškom zemljištu. Identične probleme s deponovanjem smeća imaju i sve druge lokalne zajednice na području Unsko-sanskog kantona, a pokušaji u prošlosti da se formira deponija kantonalnog karaktera okončani su bezuspješno.