Organizacija Green Destinations nedavno je objavila listu “Top 100 priča zelenih destinacija u svijetu”, a na listi se našlo čak pet bosanskohercegovačkih lokacija.
Na konferenciji koja je nedavno održana u Talinnu u Estoniji, ova nizozemska organizacija promovirala je priče koje govore o inovativnim i učinkovitim inicijativama i projektima destinacija koje rade na održivom razvoju i to na globalnom nivou.

Predsjednik Green Destinations Albert Salman istaknuo je da odabir liste Top 100 ne znači da je destinacija održiva već da je destinacija odabrana na temelju minimalne usklađenosti s kriterijima “zelenih destinacija”.
Slažete li se s odabirom?
Devet neobičnih mjesta u BiH koje vrijedi posjetiti: Preporuka travel influenserice iz Banje Luke

Tako su se na listi pored svjetskih destinacija, našlo čak pet destinacija iz BiH, a to su: Trebinje, Bosanska Krupa, Konjic, Spomenik prirode Skakavac te zaštićeno stanište Tišina, koje se nalazi pored Šamca.

Također na listi su se našle i tri destinacije država iz regiona. Ljubljana i Šaleška su “predstavnici” Slovenije, a na listi se našao Mali Lošinj iz Hrvatske. Jedna od najpopularnijih destinacija za odmor i rekreaciju u prirodi – Zlatibor koji se nalazi u Srbiji, također se našao na ovoj listi.

Što se tiče drugih zemalja, na listi se uglavnom mogu pronaći destinacije iz Japana, SAD-a, Perua, Tajvana, Brazila i Portugala.